Novaković Đurović / - IVAN PETROVIć IPE
11/05/2023 u 12:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković Đurović: Vlada posvećena ispunjavanju ekoloških standarda

Moramo biti svjesni činjenice da i najbolje kreiran pravni okvir ne može dati rezultate bez sinergije svih aktera, od nadležnih instucija, privrednog sektora i javnosti, navela je ona

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović otvorila je međunarodni naučni skup Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, pod nazivom „Pravna zaštita životne sredine“.

Ona je, govoreći o stanju zaštite životne sredine u Crnoj Gori iz ugla prava, napomenula da Crna Gora ima određeni nivo spremnosti u ovoj oblasti, odnosno da smo relativno dobri kada je u pitanju stepen transpozicije pravne tekovine u nacionalni zakonodavni okvir, ali da je najveći izazov primjena tog zakonodavnog okvira u praksi.

- Moramo biti svjesni činjenice da i najbolje kreiran pravni okvir ne može dati rezultate bez sinergije svih aktera, od nadležnih instucija, privrednog sektora i javnosti. Takođe, ukazujem na ulogu pojedinca u zaštiti životne sredine u cilju zaštite, ne samo životne sredine već i zdravlja ljudi, ali i unapređenja kvaliteta života. Samo zajednički možemo ispuniti ciljeve za ljepšu, svjetliju i zeleniju budućnost, poručila je Novaković Đurović, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ona je napomenula da je u cilju efikasnije primjene zakona neophodno intenzivirati aktivnosti na jačanju kapaciteta, na nacionalnom i lokalnom nivou, apsolutno svih aktera u lancu odgovornosti, od zaštitara u zaštićenim područjima, komunalne policije, inspekcije, tužilaštva i sudija do zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava i relevatnim institucijama na nacionalnom nivou.

Podsjetila da Ministarstvo konstantno i predano radi na kreiranju politike zaštite životne sredine i usaglašavanja sa pravom EU u ovoj oblasti.

- S tim u vezi, Ministarstvo je pripremilo set zakona čije su izmjene u toku, kao što je Zakon o zaštiti prirode, Zakon o upravljanju otpadom, koji je tokom marta ove godine dostavljen na mišljenje Evropskoj komisiji, potom Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača čije je utvrđivanje od strane Vlade Crne Gore planirano do kraja tekuće godine, zaključila je Novaković Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:28