Зграда Јавног сервиса (Фото: Портал РТЦГ)
23/07/2021 u 20:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови директор РТЦГ најкасније до 5. августа

У понедјељак ће разматрати документацију кандидата, након тога ће с њима обавити интервјуе

Савјет Јавног сервиса у понедјељак ће разматрати документацију кандидата за генералног директора, након тога ће обавити с њима интервјуе, а најкасније до петка, 5. августа, јавности би требало да буде познато име новог челног човјека Јавног сервиса, јавља РТЦГ, преноси портал РТЦГ.

То је саопштено на сједници Савјета РТЦГ-а на којој је, поново, било ријечи о исплати запослених који су оштећени за стартни дио зараде, као и о поступку принудне наплатре коју је РТЦГ покренуо против дијела запослених на основу правоснажне судске пресуде.

Гласовима седам за и једним против, Савјет Радио и телевизије Црне Горе дао је налог Генералном директору Божидару Шундићу да донесе приједлог одлуке за исплату 960 бивших и садашњих радника који су од 2011 до 2019 закинути за стартни дио зараде.

-У шест мјесечних рата да има се исплати, у првој рати у потпуности радницима којима се дугује до 150 евра-казао је Веселин Дрљевић, предсједник Савјета РТЦГ.

-Видјели смо да је трећина дуга већ камата дакле посљедица непоступања па не видим због чега би наставили да непоступамо и увећавамо камату- истакао је Филип Лазовић, члан Савјета.

-Један од синдиката предлаже нешто друго и чини ми се логичније - да се исплате запослени који су у спору већ четири године како би се избјегли судске трошкове и позвати друге да се пријаве и наћи преостале и договорити исплату. У овом моменту док траје одлука за избор генералног не треба да доносимо овакву одлуку и то треба да расправимо с будућим менаџментом- сматра чланица Савјета Маријана Цамовић Величковић.

-У шест једнаких мјесечних рата и никако другачије. Све остало је дискриминација радника у кући, списак се зна, цифре се знају, никог не треба да тражимо и да проналазимо- истакао је Божидар Шундић, генерални директор РТЦГ и додао: "Ја ћу се потрудити да с јулском платом исплатим прву рату."

И на овој сједници говорило се о рачунима готово 139 бивших и садашњих радника РТЦГ-а а који су у блокади због трошкова суђења за изгубљени спор против матичне куће. Тужили су Јавни сервис због дугогодишњег издвајања за емисиону технику која је касније припојена Пошти, а један дио је приватизовао Телеком.

Савјет је одлучио да сачека извјештај Комсије која ће с адвокатима у спору и извршитељем покушати да надју најбоље рјешење за радњике.

-Да се пред Уставним судом заустави принудна наплата и да се људима одблокирају рачуни- казао је Жарко Мирковић, члан Савјета.

-Какво одблокирање рачуна? То неће да уради ни извршитељ мимо пресуда ал дал се може смањити рата може на 60 па да буде повољније- одговорио је Шундић.

 Чланови савјета упознали су се и с дописом који је АСК доставила једном од кандидата за генералног директора Борису Раонићу, на његов захтјев, а након што је НВО Медиа центар упозорила да су четири члана Савјета - Амина Мурић, Бојан Баћа, Маријана Цамовић Величковић и Милица Шпајак у пословном односу с Раонићем. Агенција каже да нијесу, а и четири члана на сједници - рекла су своје.

-Најбоље да се ми обратимо Агенцији да добијемо мишљење да не би долазили у ситуацију да се ослањамо на упит гдина Раонића- казала је Шпајак.

-Не осјећам да сам у конфликту интереса тако да сматрам да је ово што је стигло од Агенције сасвим довољно- казала је Мурић. 

-Кад смо конкурисали, прошли смо контолу, потписали да нијесмо у конфлику интереса. Хоћу да вјерујем да је ово што се ради у неком општем интересу- навела је Цамовић Величковић.

-Нека тражи онај ко оптужује. Што бисмо се заустављали поред сваке оптужбе и одлагали наше обавезе које нас чекају- казао је Дрљевић.

Одлучили су и да сви чланови Савјета буду и чланови Комисије за праћење одабира генералног директора уз два правника из Јавног сервиса. Како је најављено у понедјељак ће разматрати документацију кандидата, након тога ће с њима обавити интервјуе, а најкасније до петка 5. августа јавности би требало да буде познато име новог челног човјека Јавног сервиса. За ту функцију конкурисало је пет кандидата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:17