/ Грађани упозоравају на тежак материјални положај који додатно угрожавају нова поскупљења
16/05/2021 u 14:28 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови удар на егзистенцију осиромашених грађана, синдикати и послодавци очекују реакцију државе

Већ имамо поскупљење прехрамбених производа и грађевинског материјала. То наравно утиче на стандард, а када је он лош, онда је лоша и економија државе – оцијенио је предсједник владиног Социјалног савјета Предраг Митровић, највљујући да ће се на наредној сједници тог тијела бавити питањем повећања цијене горива и намирница

Раст цијене горива изазваће нови талас поскупљења свих роба и услуга у Црној Гори, упозоравају саговорници "Дана" и поручују да држава мора наћи начин да реагује и помогне радницима и привреди, обзиром на све намете са којима се суочавају. Просјечна зарада у марту ове године износила је 526 еура, а Весна Милоњић Алексић, из Уније слободних синдиката каже да је у истом мјесецу за потрошачку корпу требало издвојити чак 649,7 еура, а да већ у наредним мјесецима са повећањем цијене горива можемо очекивати нови талас поскупљења.

– Када гориво поскупи, логично је да очекујемо ланчану реакцију и да поскупе и остале намирнице. Већ видимо да су основне ствари, као што су брашно, уље и шећер поскупјели, а сад само можемо очекивати даљи раст цијена. Несхватљиво је да се дозвољава да основне намирнице стално поскупљују, нека расту цијене луксуза, алкохола и цигарета, без тога се може. Без хљеба нико не може – поручује Милоњић Алексић.

Истиче да треба радити на моделу да се као за струју најугроженијим категоријама становништва омогући право на попусте за основне животне производе, да их купују по дисконтним цијенама.

– Нама плате реално и не расту без у статистици. Опет, и ако се повећају, шта добијемо ако цијене одмах иду горе. Раст плата никада не прати раст трошкова живота и то је за бригу – упозорава Милоњић Алексић.

АНКЕТА ДАНА: Стање алармантно, зауставити поскупљења

Жељко Дринчић, радник из Подгорице: Скупо је гориво за наше прилике, када је било по еуро то је било прихватљиво. И када појефтини мало, сљедећег пута поскупи. Свако поскупљење горива је удар на кућни буџет. Често идем код оца на село и гориво ми представља велики издатак. Ако настави да поскупљује мораћемо пјешке да идемо.

Жељко Милић, радник из Подгорице: Ми смо навикли на поскупљења, ништа нас не изненађује често поскупљење горива. Мислим да ће гориво наставити да поскупљује. Покупи се по цент, два, сваких 15 дана су нове цијене. Свако поскупљење је по џепу грађана, требало би да се сиротиња заштити, а не да се овако односе према њој. Ово је катастрофа, нереално према овом народу, гориво представља велики издатак.

Нина Поповић, службеница у Бијелом Пољу: Цијене нијесу порасле у неком великом обиму кад је у питању пијаца, али зато јесу у самопослугама или хипермаркетима. Лако је уочити како су цијене порасле. Све је допринијела лоша економска ситуација и ова пандемија, због које ништа нормално не ради.

Мурат Еровић, пензионер из Бијелог Поља: Поскупљења су евидентна на сваком кораку. Тешко је са примањима која имамо, а која су поодавно иста. Гориво стално скаче, вози само ко мора. Стање је већ алармантно. Зато се морају предузимати мјере да се ова поскупљења зауставе и да не страхујемо из дана у дан од нових намета.

Слободан Вукојичић, пензионер из Бијелог Поља: Тешка економска ситуација нас је довела ево у ситуацију да се све теже живи. Купујемо оно што нам је за породицу најнеопоходније, али и за то су потребна велика издвајања. За нас пензионере је ово стање посебно тешко и погађа нас више него остале. Пензије остају исте, а цијене вртоглаво расту. Мора се ово некако зауставити.

Јелена Касагић, пензионер из Бара: Сматрам да усљед кризе изазване пандемијом вируса корона, када људи остају без посла, није оправдано било какво поскупљење. Већ више од годину живимо са пандемијом корона вируса, која је узроковала кризу у цијелом свијету, па и у Црној Гори, и није у реду да сад поскупљују било које услуге. Но, грађани се ништа не питају, да би могли да дају своје мишљење, да ли су уопште у могућности да плаћају разне режије, воду, струју, телефон, смеће, гориво, уље ... Јад и невоља је задесила наш народ.

Сенка Растодер, службеник из Бара: То што је уништена цијела привреда да би мали број привилегованих појединаца постао преко ноћи милионери мора негдје да се одрази, и обично је народ тај који плаћа. Од 90-тих па до сада власт није водила рачуна како ће народ живјети.Тај тренд се наставља. Све док буде на сцени максима - и по бабу и по стричевима, ми ћемо живјети лоше, па ко претекне причаће.

Д.Љ. - М.Н.-Д.С.

Предсједник Социјалног савјета и Уније послодаваца Предраг Митровић изјавио је да ће се на наредној сједници Социјалног савјета бавити питањем повећања цијене горива, али и других намирница.

– Наравно, знамо да је то условљено берзом и да ту држава нема утицај. Ипак, држава има утицај на акцизе, па би се смањењем акциза могло поскупљење нивелисати. Наравно, то је сада идеја, али са социјалним партнерима ћемо разговарати и настојати да нађемо неко рјешење – истакао је Митровић.

Нагласио је да је поскупљење свих роба и услуга са растом цијене горива неминовност.

– Већ имамо поскупљење прехрамбених производа и грађевинског материјала. То наравно утиче на стандард, а када је он лош, онда је лоша и економија државе – оцијенио је Митровић.

Према ријечима Ненада Марковића из Савеза синдиката, Влада мора што приjе уводити мjере помоћи, посебно наjсиромашниjим слоjевима друштва, jер пакети помоћи до сада донесени су недовољни.

– Повећање циjене горива додатно ће кориговати циjене навише. Коначно се мора приступити сету цjеловитих пореских мjера почев од повећања пореза на добит, на луксуз... Овако све ударе на стандар и даље трпе наjсиромашниjи, што Влада сходно обећањима мора конкретним потезима мjењати – истакао је он.

У Алтернативи Црна Гора кажу да је дио њихових сталних активности праћење стандарда и положаја запослених, за који сматрају да ће бити отежан са поскупљењем горива.

– Свако поскупљење горива директно утиче на циjене производа, jер роба мора да се развози, радници мораjу да долазе на посао колима, машине коjе раде троше фосилна горива – истакао је Веско Пејак из Алтернативе.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:56