Мјештани Бара Краљских бране ријеку Честогаз / - фото: М.С.
31/10/2021 u 13:37 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нововић: Концесионар хоће да украде Честогаз од мјештана и државе

Ми бранимо своје животе и опстанак на овим просторима. Ово ако се уради, прави се Сахара од Црне Горе, а ми то нећемо дозволити, каже мјештанин Бара Краљских Нововић

Мјештани Бара Краљских и Речина и данас, На Лучиндан, су се окупили како би бранили своје основно право - право на воду, очување животне средине. Траже да Влада поништи одлуку о изградњи мини-хидроелектрана на Честогазу. Мјештанима су се у протестима придружили и чланови ГИ "Сачувајмо Сињајевину".

- Влада има аргументе да ове концесионе уговоре прогласи неважећим и одузме концесије. Зашто то не раде не знам, али претпоставка је да нема политичке воље или храбрости. Апелујем на парламентарну већину која је овдје долазила пред изборе и обећавала раскид концесија да то сада и испуни, и са Владом што прије оконча овај штетни и прљави посао. Дошао је тренутак када ово мора да се ријеши на задовољство мјештана и грађана Црне Горе - каже Милован Лабовић, предсједник Мјесне заједнице Баре Краљске.

image

Мјештани Бара Краљских бране ријеку Честогаз

- фото: М.С.

Мјештанин Владимир Нововић захвалио се свима који су их подржали у борби у одбрани ријека у Барама Краљским и Речинама.

- Нама треба објективан суд и пренос информација са терена. Данас је 31. октобар и Честогаз је све мањи из године у годину, то је поток који концесионар хоће да украде од државе и нас мјештана. То шта предлажу и обећавају у својим студијама је нереално, па ако су толики стручњаци, нека пођу на Марс и вјероватно ће тамо наћи језеро. Овај уговор је штетан по све - државу, општину и село, те не треба да постоји. Прије 13 мјесеци смо тужилаштву предали пријаву због крађе Честогаза, и тужилаштво још утврђује да ли се он улива у Црњу. То знају дјеца у основној школи. Застиђе - каже Нововић.

image

Мјештани Бара Краљских бране ријеку Честогаз

- фото: М.С.
Секуловић: Природа може без нас, али ми не можемо без природе

Протестима у одбрани ријеке придружили су се и чланови Грађанске иницијативе (ГИ) "Сачувајмо Сињајевину". 

Како истичу из ове ГИ, кад чују мјештане Бара као дао чују ехо, као да чују себе и све оно на шта су они наилазили све ово вријеме у одбрани Сињајевине.

- И ми смо имали проблем са зидом ћутања. Да нас нико не чује, и да све што нам се каже, у ствари ништа не значи, завијено, да ће анализирати, а ништа од тога.

Ово што видимо нису ријеке, ово су потоци. И кад они нестану, нестаће и ове шуме око њих, и то је оно што је разочаравајуће - истиче активиста и предсједник ГИ "Сачувајмо Сињајевину" Милан Секуловић.

- Природа може без нас, али ми не можемо без природе. Ако нестане природе, нестаћемо и ми. Ако нама бомбардују Сињајевину, нестаћемо ми. Ако вама узму ријеке, нестаћете ви. Наша Сињајевина "живи" само љети, а ви овдје живите стално - истиче Секуловић.

Истиче да инспектори за све кажу да се ради планираном динамиком.

- Држава је обманута, али их није брига за то. Концесија постоји само за Црњу, али за то нема одобрења мјештана. Ми немамо друге изворе осим ове ријеке, овај крај не може преживјети мХЕ, а наша држава све вага у односу на неке одштетне налоге. Зашто неко краде и зашто му се то прашта? На све наше дописе прошла влада нам ништа није одговорила. Била само Секулић - каже Нововић.

image

Мјештани Бара Краљских бране ријеку Честогаз

- фото: М.С.

Истиче да ово нијесу ријеке, да су то потоци.

- Нова влада је показала вољу за састанке, али ништа нису предузели. Искрено се надам да им је стало до државе и народа као што је нама. Нас не интересује да се ријеке само одбране, већ и да се кривци за ову ситуацију процесуирају и казне. Нама је чудно што нема министара и секретара са нама, али мислим да они не знају шта ми бранимо. Ми бранимо своје животе и опстанак на овим просторима. Ово ако се уради, прави се Сахара од Црне Горе, а ми то нећемо дозволити. Тражимо да се сви концесионих уговори пониште и да се санира корито у дијелу у којем је оштећени и да се процесуирају одговорни. Наши су преци крварили за ово, ако неко мисли да ћемо ми то допустити, вара се - изричит је Нововић.

image

Мјештани Бара Краљских бране ријеку Честогаз

- фото: М.С.
Прут се лако ломи, зато будимо сноп, једино се тако може сачувати Црна Гора

Предсједник ГИ "Сачувајмо Сињајевину" каже да све анализе које ради Влада иду само њима у корист, никад мјештана.

- Ми не вјерујемо у те анализе јер ниједна анализа не може да покаже да бомбардовање Сињајевине може имати нула утицаја на животну средину. Притом ако избомбардују нас горе, све ће то да све спусти нама доље. Знамо да су Комови парк природе. Очигледно само на папиру, гдје су ти људи да се боре за овај парк природе - каже Секуловић.

Истиче да је најбитнија саборност, да се међусобно подржавају, да не дозволе да их посвађају, као што су кренули, има да их газе.

- Знате причу о прућу. Један по један лако се ломи, али не и сноп. Зато будимо сноп, и тај сноп ће сачувати и Црну Гору, и Сињајевину, и Честогаз , све. Једино заједно можемо сачувати све, Раздвојени не можемо ни себе сачувати - истиче активиста ГИ "Сачувајмо Сињајевину".

Сељанин Новица Драгојевић каже да је чуо да је био протест у Колашину гдје су били сви представници власти.

- Овдје је много тога незаконитог, а нема их. Тражимо разговор са Бојанићем, можемо очекивати да ће проблем бити ријешен. Дао је оптимистичке изјаве, требало би да брзо буде резултата - оптимистичан је Драгојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:50