Пеликан симбол НП Скадарско језеро / - фото: НП Црне Горе/ портал РТЦГ
17/07/2021 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

НПЦГ: Колониjа пеликана увећана за 150 младих

Популациjа пеликана посљедњих година jе стабилна услед имплементирања мjера за конзервациjу станишта, истичу из НПЦГ

Колониjа пеликана у Националном парку (НП) Скадарско jезеро увећана jе за 150 младих.

Из Националних паркова Црне Горе (НПЦГ) казали су да су то показали резултати завршене сезоне гниjежђења тих птица у НП Скадарско jезеро у Специjалном резервату Панчева ока.

– Популациjа пеликана посљедњих година jе стабилна услед имплементирања мjера за конзервациjу станишта, те jе тренд популациjе позитиван – каже се у саопштењу.

НПЦГ су у сарадњи са партнерима постављали платформе за гниjежђење пеликана у циљу побољшања услова за њихово гниjежђење што jе резултирало повећањем броjности гниjездећих парова.

Напомињу да jе прошле године у оквиру програмских активности активирана специjална камера коjа у реалном времену приказуjе стање на гниjездилишту.

– Ова активност коjом се на наjбољи начин, без узнемиравања, прати колониjа пеликана, у раниjем периоду jе имплементирана у склопу проjекта “Wetland management of Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin”, коjи су спроводиле домаће партнерске организациjе у сарадњи са француском невладином организациjом Ное Conservation – додаjе се у саопштењу.

Истичу да jе у плану и постављање осматрачница за посматрање птица на двиjе локациjе у НП Скадарско jезеро у оквиру ПАЦОН проjекта коjи НПЦГ реализуjе у сарадњи са партнерима из региона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:42