/ - Фото: НПЦГ Фејсбук
17/01/2022 u 15:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НПЦГ: Видра нема физичке повреде, звршиће се токсиколошке аналилизе

Што се тиче истраживања ове врсте, Национални паркови спроводе мониторинг стања популација на својој територији

Ново руководство Националних паркова Црне Горе предузело радње у оквиру својих надлежности у вези са угинулом заштићеном животињском врстом видром на Жабљаку, наводе на саопштењу објављеном на фејсбуку.

Саопштење НПЦГ:

Налазом ветеринара утврђено је да видра нема простријелне, убодне ране, нити било какве друге физичке повреде. У циљу адекватног рјешавања случаја на иницијативу Јавног предузећа за националне паркове, а уз подршку Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма и Центра за екотоксиколошка испитивања, извршиће се токсиколошке аналилизе како би се утврдило евентуално тровање. 

image
- - Фото: НПЦГ Фејсбук

Што се тиче истраживања ове врсте, Национални паркови спроводе мониторинг стања популација на својој територији. На нивоу Црне Горе, истраживања се спроводе од 2018. године и ради се на детаљној распрострањености видре.

Подсјећамо да је на фацебоок објави коју су пренијели електронски портали, приказан снимак јединке видре ових дана у околини Црног језера, за коју се претпостављало и да је убијена у самом насељу. Овим путем НПЦГ истичу као позитиван примјер реаговање г-дина Влада Бојовића као друштвено одговорно јер је, осим што је указао на случај убијене заштићене животињске врсте, показао да се преко оваквих и сличних негативних појава које се односе на очување природе и њених ријеткости, не смије прећутно прелазити.

НП Дурмитор је препознат по својим природним вриједностима које доприносе укупном богатству и разноврсности животињског свијета Црне Горе чије љепоте из године у годину привлаче све већи број посјетилаца. С тим у вези, очување и заштита најзначајнијих вриједности НП Дурмитор, УНЕСКО сајта, од пресудног је значаја у систему заштите природе, као што је и улога укупне друштвене заједнице, укључујући сваког појединца, подједнако важна.

Евроазијска видра (Лутра лутра) је национално заштићена врста (Службени лист ЦГ бр. 76/06) и налази се на бројним листама међународних конвенција и директива- Бернска конвенција (Аппендиx 2), Европска директива о стаништима (Аннеx 2 и Аннеx 4), ЦИТЕС (Аппендиx 1). Према ИУЦН РЕД ЛИСТ на Медитеранском дијелу Европе означена је као скоро угрожена (НТ- Неар тхреатенед), симбол је Бернске конвенције и једна од Натура 2000 врста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ВИДРАНПЦГ
26. april 2024 04:58