Ilustracija / -Sindikat medija
22/01/2023 u 18:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO 35mm: Jedino sistem može da vrati dostojanstvo novinarima

I ovaj Dan novinara crnogorski nosioci javne riječi dočekuju bez riješenih slučajeva ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i uz sve učestalije napade na naše koleginice i kolege, navode u saopštenju

Dostojanstvo novinarima u Crnoj Gori, kako u smislu bezbjednosti, tako i ekonomskog statusa, jedino sistem može da vrati, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) 35mm.

Kako su kazali iz te NVO, biti novinar danas u Crnoj Gori znači živjeti i raditi ukliješten između niskih primanja i činjenice da svako od novinara preko noći može postati meta ukoliko se usudio da kritikuje moćnike, rasvijetli aferu i pozove na odgovornost.

Dodaje se da su sveukupno loši uslovi rada, uključujući neplaćeni prekovremeni rad, sigurnosne rizike i različite oblike pritisaka, kako vlasnika medija tako i trećih lica.

Iz 35mm kazali su da je neumjesno govoriti o bilo kakvom napretku u odnosu na prošlogodišnji praznik, kada su u pitanju uslovi u kojima novinari rade.

- Jer i ovaj Dan novinara crnogorski nosioci javne riječi dočekuju bez riješenih slučajeva ubistva Duška Jovanovića, pokušaja ubistava Olivere Lakić i Tufika Softića, kao i uz sve učestalije napade na naše koleginice i kolege, kaže se u saopštenju.

Iz 35mm su naveli da ako se ekonomskim i bezbjednosnim uslovima u kojima novinare rade, doda i polarizacija i politizacija medija koja se može “prstima dohvatiti”, prije će umjesto čestitke, kako su naveli, priličiti minut ćutanja za tu nekad časnu profesiju.

- Čini se da jedino sistem može da vrati dostojanstvo novinarima u Crnoj Gori, kako u smislu bezbjednosti, tako i ekonomskog statusa, dok svi mi u međuvremenu ne poradimo na samoregulaciji, koja nam je tradicionalno slaba tačka, navodi se u saopštenju 35mm.Oni smatraju da bi unapređenje položaja novinara, njihova zaštita i usvajanje najboljih praksi država članica Evropske unije, trebalo da bude prioritet za svaku vlast.

Dodaje se ako vlast to ne učini, postoji rizik da će profesionalizam i dostojanstvo onih koji svojim radom direktno doprinose razvoju demokratije, iz praznika u praznik, samo ponirati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:46