Креће највећи европски програм подршке предузетништву / - фото: Центар за омладинску едукацију
04/03/2022 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

НВО Центар за омладинску едукацију: Social Impact Award поново у Црној Гори

Пројекат је намијењен младима који имају између 15 и 30 година, желе да развијају друштвено предузетништво у земљи и свијету, стекну знања и вјештине и умреже се са бизнис заједницом

Највећи европски програм подршке друштвеном предузетништву младих, Награда за друштвене промјене (Social Impact Award - SIA), биће, након годину паузе, поново реализован и у Црној Гори, казали су из  НВО Центра за омладинску едукацију.

Пројекат је намијењен младима који имају између 15 и 30 година, желе да развијају друштвено предузетништво у земљи и свијету, стекну знања и вјештине и умреже се са бизнис заједницом, како би своју идеју успјешно спровели у дјело. 

СИА програм покренули су 2009. године Импакт хјуб и Универзитет за бизнис и економију у Бечу, у партнерству са Ерсте Фондацијом. У Црној Гори ове године програм спроводи НВО Центар за омладинску едукацију, уз генерално покровитељство Ерсте банке, Инвестиционо-развојног фонда, компаније Кодио и Главног града Подгорица.

Младе који желе да покрену сопствени бизнис очекује 15 едукативних радионица, повезивање са вршњацима на националном и интернационалном нивоу, ментори из академске и бизнис заједнице.  

Поред тога, побједнике очекује и почетни капитал за реализацију идеје у износу од 1.500 еура, као и прилика да стечена знања и вјештине представе на интернационалном СИА Самиту, који се ове године одржава у Бечу, а окупиће најбоље тимове са три континента (Европа, Азија и Африка). 

- Поносни смо што ћемо кроз реализацију овог програма младим људима у Црној Гори обезбиједити све садржаје потпуно бесплатно и прикључити се друштвено одговорном пројекту, који на годишњем нивоу у 19 земаља у којим се реализује окупља више од 12 хиљада младих иноватора. Управо се кроз СИА програм оснује око 230 предузећа годишње. Желимо да оснажимо заједницу и да са партнерима системски подстичемо едукацију младих, запошљивост, као и изградњу личних и професионалних вјештина - поручује Југослав Радовић, национални координатор СИА програма за Црну Гору.

Пројекат ће бити званично представљен 16. марта у хотелу "Хилтон" у Подгорици, гдје се очекује присуство партнера на пројекту, државних институција, бизнис и академске заједнице и представника омладинског и цивилног сектора.

Поред генералних покровитеља, партнери програма су и компаније Коко-Кола ХБЦ Црна Гора и Црногорски Телеком, затим удружења ИЦТ Кортекс и Привредна комора Црне Горе, а подршку програму пружају и Универзитет Црне Горе, Универзитет Доња Горица, Хотел Хилтон Подгорица, Тхе Цхедy Луштица Баy и Нерегелиа.

Све информације о СИА програму можете пронаћи на веб страници: https://sia.click/me 

О досадашњим активностима Social Impact Award програма у Црној Гори:

Програм Social Impact Award се у Црној Гори спроводи од 2016. године. У претходним циклусима одржано је неколико стотина промотивних и инспиративних догађаја и радионица на којима је учествовало више хиљада младих. Своје идеје за друштвене бизнисе пријавило је више од 150 тимова састављених углавном од студената свих црногорских универзитета. Титулу побједника Награде за друштвене промјене у Црној Гори понијело је 15 тимова који су добили даљу менторску подршку, путовања на Међународне СИА Самите и укупно 26.000 еура директне финансијске подршке за остваривање њихових идеја за друштвене бизнисе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:43