Ćehotina / B.Je.
21/04/2023 u 16:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO Eko-tim: Zaštita gornjeg toka rijeke Ćehotine prilika za prirodu i ljude

Tradicionalni načini korišćenja resursa i zemljišta neće biti onemogućeni već će se kroz upravljanje parkom prirode osigurati bolja primjena postojećih propisa i bolje performanse ekonomskih aktivnosti u odnosu na životnu sredinu, kazao je izvršni direktor NVO Eko-tim

Proglašenje Parka prirode Gornji tok rijeke Ćehotine pozitivno bi uticalo na postizanje neophodnog balansa između zaštite i korišćenja prirodnih resursa, ocijenjeno je u socio-ekonomskoj analizi nevladine organizacije (NVO) Eko-tim.

Iz te NVO su rekli da bi se, uspostavljanjem zaštićenog područja, povećao udio teritorije kojim se upravlja sa ciljem zaštite biodiverziteta i održivog ekonomskog i društvenog razvoja.

- Pored toga, doprinijelo bi se očuvanju Otilovićkog jezera kao značajnog izvora vodosnabdijevanja građana Pljevalja, i time osiguralo poštovanje osnovnog ljudskog prava na bezbjednu vodu za piće, kaže se u saopštenju.

Izvršni direktor NVO Eko-tim Milija Čabarkapa rekao je da je zaštita Ćehotine bitna ne samo za zaštitu prirodnih vrijednosti već i kao podsticaj za razvoj održivih ekonomskih aktivnosti i oživljavanje područja, uz adekvatno korišćenje mehanizama podrške i razvoj kapaciteta.

- Tradicionalni načini korišćenja resursa i zemljišta neće biti onemogućeni već će se kroz upravljanje parkom prirode osigurati bolja primjena postojećih propisa i bolje performanse ekonomskih aktivnosti u odnosu na životnu sredinu, kazao je Čabarkapa.

Kako se navodi, socio-ekonomska analiza je pokazala da je veoma značajan potencijal budućeg Parka prirode Gornji tok rijeke Ćehotine u doprinosu razvoju sada zapostavljenog ruralnog područja.

Navodi se da bi se time i doprinijelo i održivosti lokalnog razvoja kroz alternative ekonomskim aktivnostima koje su povezane sa viskom stepenom zagađenja i intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa.

Dodaje se da eko-turizam i turizam zasnovan na prirodi mogu stimulisati lokalni ekonomski rast, omogućavajući uključivanje lokalnih zajednica.

Kako se navodi, interesovanje turista za eko-turizam, seoski i ribolovni turizam u Pljevljima i području gornjeg toka Ćehotine je evidentno, uz trend rasta broja turista i noćenja.

Čabarkapa je kazao da su predstavnici institucija, preduzeća i organizacija upoznati ili su bili uključeni u proces proglašenja i podržavaju uspostavljanje Parka prirode u gornjem toku Ćehotine, uz naglašavanje određenih pitanja od značaja za upravljanje i zaštitu interesa lokalnog stanovništva.

- Nepodijeljen je stav da bi zaštita ovog područja i adekvatno upravljanje donijela višestruke koristi, otvorila razvojne mogućnosti i unaprijedila uslove u okruženju, naveo je Čabarkapa.

Kako se dodaje, uspostavljanje zaštićenog područja u gornjem toku Ćehotine u skladu je sa vizijom održivog razvoja Crne Gore i bitan je korak ka boljem očuvanju vrijednih ekosistema u opštini Pljevlja nasuprot višedecenijskom razvoju koji je degradirao životnu sredinu i generisao značajne negativne posljedice po zdravlje stanovništva.

Iz Eko-tima naveli su da se rad na zaštiti gornjeg toka rijeke Ćehotine sprovodi u okviru regionalne inicijative “Zajedno za rijeke” koja je pokrenuta od The Nature Conservancy u saradnji sa organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:57