Вршњачко насиље (илустрација) / - АК
04/06/2021 u 15:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

НВО Јувентас: Неопходна хитна и системска реакциjа на проблем врњшачког насиља

Тражимо да се образовни систем више укључи и организовано приступи превенциjи и сузбиjању свих видова насиља, а посебно вршњачког, истакли су из НВО Јувентас

Образовни систем треба да се више укључи и организовано приступи превенциjи и сузбиjању свих видова насиља, а посебно вршњачког, оциjенили су из невладине организациjе (НВО) Jувентас, поручуjући да таj проблем захтjева константну и учинковиту реакциjу.

Из те НВО су саопштили да су веома забринути због учестале поjаве вршњачког насиља у Црноj Гори, а посљедњи случаj насиља за коjи се основано сумња да jе вршњачко, а коjи се, како медиjи наводе, догодио jуче, позива на хитну реакциjу и удруживање свих надлежних за ову проблематику.

Из Jувентаса су подсjетили да су резултати истраживања те НВО и Удружења Родитељи, показали да jе у току 2017. године сваки четврти ученик/ца трпио/ла вршњачко насиље, док у првом мjесецу школске 2018. године, скоро сваки пети ученик/ца наводи да му/jоj се десило да доживи неки облик вршњачког насиља.

– Подгоричанин J. К. (16) нападнут jе и претучен у дворишту Основне школе ‘Штампар Макариjе’, гдjе су га троjица малољетника тукла и чекићем за месо. J. К. су у Ургентном блоку констатовали хематоме у предиjелу главе, повреду на jагодици и више хематома по тиjелу – навели су из Jувентаса.

Истакли су да проблем насиља међу дjецом и младима захтиjева константну и учинковиту реакциjу.

– Тражимо да се образовни систем више укључи и организовано приступи превенциjи и сузбиjању свих видова насиља, а посебно вршњачког. Подсjећамо на важност имплементациjе Стратегиjе за превенциjу и заштиту дjеце од насиља (2017-2021), обезбjеђивању буџета за имплементациjу исте, те адекватног примjењивања Националног плана за борбу против вршњачког насиља. Неопходно jе и што приjе приступити изради нове Стратегиjе коjа ће имати за циљ стварање окружења без насиља – казали су из Jувентаса.

Сматраjу да jе потребно да школске педагошко-психолошке службе што приjе оjачаjу укупне капацитете и добиjу социjалне раднике/це jер jе искуство показало да би те установе на таj начин могле квалитетниjе да раде са дjецом и младима и посвете се рjешавању проблема када дође до њих.

– Посебну пажњу треба посветити дjеци и младима са проблемима у понашању, посебно сада у ЦОВИД 19 и Пост ЦОВИД 19 периоду. Неопходно jе и континуирано спроводити дугорочне програме за утврђивање и отклањање основних узрока проблематичног понашања, као и обезбjеђивање подршке, дjеци коjа имаjу искуство са насиљем и њиховим породицама, укључуjући помоћ за опоравак и социjалну реинтеграциjу – jасни су у Jувентасу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:22