НВО у финансијским проблемима због кршења закона (илустрација) / Unsplash
18/12/2021 u 09:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО ове године остале без најмање 1,2 милиона

Оно што ме посебно забрињава jесте цињеница да се исти сценарио спрема и ове године, с обзиром на то да одређени посланички клубови наjављуjу да неће подржати буџет за следећу годину, каже Митар Радоњић, директор НВО Институт за социјалну и образовну политику

Невладин сектор запамтиће 2021. годину као једну од најтежих за опстанак, оцјењују неки из тог сектора, а да је тако потврђује и информација Владе усвојена на последњој сједници гдје се наводи да је у овом тренутку jедино извjесно да ће износ од 250.000 еура бити расподиjељен до краjа текуће године, а да према процjени министарстава, постоjи могућност да се расподијели и износ од 2.243.205,40 еура, док jе реално очекивање да преостали износ од 1.250.000 не може бити исплаћен. У текућоj години за ове намjене укупно jе опредиjељен износ од 3.713.205,40 еура, а односи се на финансирање проjеката и програма из области од jавног интереса и из области заштите лица са инвалидитетом.

– Почетком 2021. године, Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, покренуло jе поновни процес програмирања приоритетних области од jавног интереса и висини средстава за финансирање проjеката и програма невладиних организациjа у тим областима за 2021 годину. Узимаjући у обзир чињеницу да jе Закон о буџету за 2021. годину, ступио на снагу 1. jула 2021. године, као и то да jе нова одлука ступила на снагу 24. jула 2021. године, оваj процес ниjе могао отпочети у законом утврђеном року, односно 1. марта 2021. године – наводи се у информацији Владе.

Директор НВО Институт за социјалну и образовну политику Митар Радоњић у изјави за "Дан" каже да се догодило управо оно на шта је упозоравао и апеловао на доносиоце одлука да не дозволе – кашњење конкурса и самим тим исплата средстава за проjекте НВО, од коjих су неки кључни за одржавање социjалних сервиса и услуга.

– Оно што ме посебно забрињава jесте цињеница да се исти сценарио спрема и ове године, с обзиром на то да одређени посланички клубови наjављуjу да неће подржати буџет за следећу годину. НВО коjе су лиценцирани пружаоци кључних социjалних услуга jедва су преживjеле ову годину, а следећу сигурно неће уколико опет дође до оволиког кашњења и нереализациjе одређених конкурса. По ко зна коjи пут се доказало да они коjи треба да брину о грађанима, то уопште не чине, већ се преко грбаче грађана обрачунаваjу с политичким неистомишљеницима – истиче Радоњић.

Директорица Удружења младих са хендикепом Марина Вујачић каже да је тачно да је Влада након реорганизациjе државне управа морала приступити поновном секторском планирању приоритетних области, међутим, циjели процес расподjеле средстава морао је бити спроведен брже и ефикасниjе, од процеса формирања комисиjа, до расписивања конкурса.

– У том смислу, сви ресори су морали конкурсе расписати наjкасниjе у септембру како би се процес окончао приjе краjа године. Неприхватљиво jе да су неки ресори конкурсе расписали тек у новембру те да, уз захтjеван процес административне провjере у оним областима гдjе jе заиста велики броj апликаната, уз законски рок од 15 дана, таj процес може траjати скоро до краjа године. Неприхватљиво jе да Влада у наведеноj Информациjи наводи да jе поjединачна одговорност ресора, те да "оваj процес ниjе могао отпочети у законом утврђеном року" jер jе она морала обезбиjедити спровођење закона, посебно имаjући у виду колико пута jоj jе на то указивано с различитих адреса – наводи Вујачић.

Центар за развоj невладиних организациjа (ЦРНВО) у више наврата jе ове године упозоравао на кршење Закона о НВО и слао иницијативе Влади да у хитном року објаве конкурсе, али се то није десило.

М.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:10