За сексуално насиље увиjек је одговоран искључиво насилник / - скриншот
29/11/2021 u 13:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО Сигурна женска кућа креирала спот "Извини"

Циљ спота jе и да утиче на перцепциjу jавности и да укаже да jе за сексуално насиље увиjек одговоран искључиво насилник

У оквиру проjекта "Заштићена и сигурна - Борба против сексуалног насиља у Црноj Гори", НВО Сигурна женска кућа (СЖК) креирала jе спот/анимациjу "Извини".  

Циљ спота/анимациjе jе да скрене пажњу jавности да су дjевоjке и жене у Црноj Гори изложене сексуалном насиљу, а да особе коjе су преживjеле сексуално насиље jош увиjек немаjу адекватну подршку и заштиту надлежних институциjа и државних служби.

- Држава Црна Гора се ратификациjом Истанбулске конвенциjе, коjа jе ступила на снагу jош 2014. године, обавезала да ће основати центар за жртве сексуалног насиља, обезбиjедити жртвама услуге за опоравак од насиља и адекватно казнити починиоце. Нажалост, чак седам година касниjе, држава Црна Гора jош увиjек ниjе испунила своjу не само моралну већ и законску дужност да адекватно заштити жртве сексуалног насиља - наводе из СЖК.

Такође, како истичу, циљ спота jе и да утиче на перцепциjу jавности и да укаже да jе за сексуално насиље увиjек одговоран искључиво насилник.

- Нажалост, истраживање Сигурне женске куће показало jе да готово сваки пети мушкарац (18,8% испитаника) и свака десета жена (11,3% испитаница) сматраjу да уколико jе жена силована, наjчешће jе урадила нешто што jе довело до тога - истичу из Сигурне женске куће.

Ауторка спота jе позната црногорска илустраторка Андриjана Вешовић Зомбиjана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:02