Ilustracija / - PEXELS.COM
05/05/2023 u 14:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO "Sistem": Društvo olako shvata bezbjednost naših najmlađih

Iz NVO "Sistem" napominju da je uloga nadležnih organa najveća i od njih se očekuje doprinos u smislu konkretnog djelovanja i sprječavanja neželjenih posledica

Opšti utisak je da se svijest društva o opasnostima kojima su izložena naša djeca budi samo onda kada se u neposrednom okruženju desi neki slučaj nasilja i da društvo olako shvata bezbjednost naših najmlađih, kazali su iz NVO "Sistem".

Podsjećaju da smo svjedoci nekoliko slučajeva pedofilije koji su se desili u prethodnom periodu, i suočili smo se sa saznanjem da prestupnici ne moraju uvijek biti n.n. lica ili ljudi sa sumnjivim dosijeima, već da to nažalost mogu biti i naizgled ugledni građani i predstavnici državnih organa i ustanova, medija itd.

- Upravo takvi primjeri treba da budu alarm u društvu i poziv na veću opreznost i pojačane aktivnosti države, NVO sektora i cjelokupnog društva u cilju suzbijanja pedofilije jer se prema najvećem blagu, našoj djeci, moramo se odnositi na način na koji oni to zaslužuju i dati sve od sebe da njihova bezbjednost bude osigurana - istakli su u saopštenju.

Napominju, da je uloga nadležnih organa najveća i od njih se očekuje doprinos u smislu konkretnog djelovanja i sprječavanja neželjenih posledica.

- Pohvalne su izmjene Krivičnog zakonika, koje su stupile na snagu 8. januara 2022. godine a po kojima su kazne za ovakava krivična djela pooštrene ali i obaveza o donošenju registra pedofila i zabrani prilaska registrovanih prestupnika  mjestima gdje se okupljaju djeca. Neophodno je vratiti policijske službenike u školska dvorišta i dodatno pooštriti psihološke i psihijatrijske procjene tih istih službenih lica koja treba da štite našu djecu i doprinesu bezbrižnom boravku van kuće - kazali su iz NVO "Sistem".

Dodaju, da NVO sektor igra bitnu ulogu u podizanju društvene svijesti o ovoj problematici kroz edukaciju mladih i roditelja, pa je stoga neophodno pojačati kontrolu izvještatavanja nevladinih organizacija o postignutim rezultatima a ujedno i opredijeliti veća sredstva za realizacije projekata iz ove oblasti, kao jedne od prioritetnih.

- Veoma bitna je i uloga medija, pa apelujemo da sve slučajeve seksulanog zlostavljanja i pedofilije koji se dese u našem okruženju izdignu na mnogo viši nivo i aktuelizuju na način da ne završe na nivo gradskih priča ili sporednih medijskih rubrika - kazali su.

Zajedničkim djelovanjem ključnih činioca sistema, uz roditeljsku riječ i uticaj, doprinijećemo boljem i sigurnijem društvu za našu djecu, poručili su u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:52