Psi kao turistička atrakcija / - NVO SPAS
03/02/2023 u 15:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO sPAS poziva Đurovića da udomi psa: Turistička atrakcija a ne ogledalo nemara

Ministar će na taj način pokazati da napuštene i bezdomne životinje mogu biti još jedna od ljepota Crne Gore, poput mačaka u Istanbulu, ili pasa kod naših komšija u Skadru

Nevladina organizacija sPAS poziva ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića da udomi psa Miju i na taj način pokaže da napuštene i bezdomne životinje mogu biti još jedna od ljepota Crne Gore, poput mačaka u Istanbulu, ili pasa kod naših komšija u Skadru.

- Mija je zajedno sa još četiri psa nađena bačena na smeću na Valdanosu. Izrasla je u aktivnog i poslušnog psa. Mija je prava saputnica za avanture i razgledanje prirode Crne Gore.

Umjesto da se turisti sjećaju naše zemlje po nemaru i okrutnosti prema životinjama, predlažemo da se lokalni psi i mačke širom zemlje, vakcinišu i sterilišu, a zatim vrate na teritorije gdje o njima brinu građani. Na ovaj način problem napuštenih i bezdomnih životinja bi bio pretvoren u lijepo sjećanje turista zbog empatije prema životinjama - navode iz NVO.

Kako navode, kao i u prošloj kampanji, udomitelji će biti u obavezi da potpišu ugovor o udomljenju prilikom preuzimanja ljubimca, što je pravilo njihove organizacije, kako prema ministrima/arkama, tako i prema svim ostalim građanima/kama.

- Takođe pozivamo i Vladu u tehom ničkmandatu da se pozabavi problemom i zabrinjavajućom situacijom bezdomnih i napuštenih životinja, na adekvatan i sistematski način. Podsjećamo da smo prije nekoliko godina, zajedno sa 20-ak organizacija, dali predlog za rješenje problema poput: ukidanja poreza na veterinarske usluge sterilizacije/kastracije pasa i mačaka i subvencionisanje ovih usluga; uvođenje Nacionalnog mjeseca besplatnih sterilizacija/kastracija; kao i sveobuhvatnu kampanju i edukaciju stanovništva o humanim načinima smanjenja prekobrojnosti populacije pasa i mačaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:51