Pavle Bulatović / - DAN
19/02/2024 u 13:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO: Ulica nazvana po Pavlu Bulatoviću uvreda za deportovane

Podsjeća se da je Bulatović bio ministar unutrašnjih poslova za vrijeme devedesetih

Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje (CGO), Anima i Akcija za ljudska prava (HRA) uputile su dopise čelnim ljudima u nekoliko vladinih skupštinskih i institucija Glavnog grada protestujući zbog predloga da se jednoj ulici u Podgorici da ime bivšeg ministra unutrašnjih poslova i odbrane Pavla Bulatovića.

Dopis je upućen potpredsjedniku Skupštine Crne Gore i predsjedniku Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova Glavnog grada Borisu Pejoviću, ministarki kulture i medija Tamari Vujović, ministarki evropskih poslova Maidi Gorčević i potpredsjedniku Vlada Crne Gore za bezbjednost, unutrašnju politiku, spoljne i evropske poslove Aleksi Bečiću.

Kako se navodi u saopštenju, Pavle Bulatović, ministar unutrašnjih poslova i odbrane u vrijeme ratova 90-ih, "je naredio izvršenje ratnog zločina deportacije muslimanskih izbjeglica".

Protestuju protiv prijedloga dva odbornika Glavnog grada iz redova Demokrata Crne Gore da jedna od ulica u Podgorici nosi ime Pavla Bulatovića, ministra unutrašnjih poslova i odbrane u vrijeme ratova 90-ih, koji je naredio izvršenje ratnog zločina deportacije muslimanskih izbjeglica.

- Usvajanje ovog prijedloga za naziv ulice bila bi uvreda za žrtve i imalo negativne posljedice na međunarodne obaveze  i proces evropskih integracija. Očekujemo odlučnu reakciju odgovornih za ta pitanja i spriječavanje dalekosežne štete - navedeno je u zajedničkom saopštenju NVO. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:25