Ковид потврда / - фото: Твитер
28/11/2021 u 10:25 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

О ковид потврдама се изјашњава и Министарство правде

Увођење Националне дигиталне ковид потврде у јавној управи одлаже се до изјашњења Министарства правде о правном основу овакве евентуалне одлуке, али је потврда неопходна за ресторан или тржни центар

Појава пандемије ковида-19  резултирала је једном од највећих стопа смртности у свијету. Ситуација у Црној Гори се још увијек не смирује, а мјере које су на снази не успијевају да успуставе контролу над ситуацијом упркос апелу министарства и Института за јавно здравља да се грађани вакцинишу.

Према писању црногорских  медија, Црна Гора jе, уз Косово и БиХ, jедина земља Европе коjоj ЕУ не признаjе дигиталне ковид потврде.

Подсјетимо, увођење Националне дигиталне ковид потврде у јавној управи одлаже се до изјашњења Министарства правде о правном основу овакве евентуалне одлуке, али је потврда неопходна за ресторан или тржни центар.

Министарка здравља Jелена Боровинић Боjовић је такође казала да одлука о забрани новогодишњих концерата на отвореном остаjе на снази.

Она jе казала да се одлука о увођењу обавезне ковид потврде одлаже док се не изjасни Министарство правде о правном основу такве евентуалне одлуке.

Министарка је казала да су од Министарства jавне управе затражили да спроведу анонимну анкету, како би у догледно вријеме знали тачан обухват имунизованих у jавноj управи и како би таргетирали оне коjи и даље размишљаjу о вакцинациjи, jер jе план да се организуjе циљана имунизациjа оних коjи су заинтересовани.

Министарка је истакла  да јавна управа мора да буде примјер.

- Од укупног броjа запослених у Министарству здравља коjи су у процесу рада, до сада jе имунизовано око 85 одсто, што jе похвалан резултат - казала jе она.

Она је најавила да ће Министарство здравља  у наредном  периоду провјерити капацитете тестирања у приватним и државним лабораториjама, jер се разматра могућност да се тестирање, осим за симптоматске случаjеве, у државним установама наплаћуjе.

- Националне ковид потврде ће бити валидне шест мјесеци од друге дозе вакцине, те се позиваjу грађани да приме трећу дозу - поручила jе Боровинић Боjовић.

Осим за улазак у Црну Гору, за боравак у унутрашњости угоститељских обjеката, за присуство спортским догађаjима на отвореном и у затвореном простору, за присуство догађаjима у култури, национална дигитална ковид потврда биће услов за улазак и у дечjе играонице (пратња или родитељи jе мораjу имати), као и за верске обjекте, теретане, биоскопе, позоришта, концертне хале.

Забрана новогодишњих концерата, како jе подсјетила, донесена jе раниjе и остаjе на снази.

- За дане дочека Нове године 31. децембра и 1. jануара и божићних празника (24. и 25. децембра и 6. и 7. jануара) неће важити временско ограничење рада угоститељских обjеката до поноћи. За столом ће моћи да буду више од четири особе, под условом да су обезбеђена четири метра квадратна размака по особи. Дозвољен jе рад музичких извођача на затвореном и отвореном. И извођачи и запослени и гости мораjу имати националну дигиталну ковид потврду - истакла jе Боровинић Боjовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:30