/ Фото: Редакција
30/12/2021 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обећање испуњено: Здравственим радницима повећање плата од 1. јануара

Повећање зарада медицинском кадру бити веће од 30-40 одсто, а немедицинском кадру између 13-26 одсто

Здравственим радницима у Црној Гори од 1. јануара 2022. године биће повећане плате.

Повећање зарада медицинском кадру биће веће од 30-40 одсто, а немедицинском кадру између 13-26 одсто. 

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић и представници репрезентативних синдиката здравства потписали су данас Грански колективни уговор за повећање зарада у здравству.

У име Самосталног синдиката здравства, уговор је потписала Љиљана Kривокапић, а испред Синдиката запослених у здравству Црне Горе Небојша Радоњић.

- Данашњим потписивањем Гранског колективног уговора са репрезентативним синдикатима здравства, исупуњавамо оно што смо обећали прије годину дана да ћемо повећати плате запосленима у здравственом систему- казала је након потписивања уговора министарка здравља.

image
Фото: Саша Матић

Она је нагласила да се по први пут дешава да Влада Црне Горе иницира повећање плата у здравству, смањује неједнакост зарада, па највећи раст остварују запослени са нижим коефицијентима, а најмањи директори здравствених установа.

- Ово је још једна потврда да смо истрајали и били озбиљни у намјери да уважимо напоре и пожртвовање свих запослених у здравству, који су свој живот опредијелили бризи о ономе што нам је свима најважније, а здравље то свакако јесте. Такође, ово је и доказ да Влада и Министарство здравља воде одговорну политику према запосленима у здравственом систему, јер кроз ово повећање зарада желимо да утичемо на побољшање стандарда запослених у здравственом систему и враћања угледа професији која је деценијама била занемаривана - истакла је Боровинић Бојовић.

Кривокапић је казала да је срећна што је после оволико година бављења синдикализмом први пут ресорно министарство у садејству са Министарством финансија разматрало и повећало зараде запослених у систему здравства.

- До сада је увијек било да се боримо за мале проценте, а када имате стартни коефицијент низак свако повећање је недовољно- додала је она.

Радоњић је похвалио огромно повећења плата запослених у здравственом сектору, али и нагласио да ће се у наредном периоду залагати да се у већој мјери немедицински кадар у дијелу зарада изједначи са медицинским.

- Јако сам задовољан са повећањем које је велико, морамо учинити све да сви људи који раде у здравственом сектору буду такође задовољни - поручио је Радоњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:59