/ - Фото: Скриншот
08/04/2022 u 10:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обиљежавање Међународног дана Рома

Догађаји ће бити реализовани у пет општина и имају за циљ промовисање културе, идентитета и традиције Рома,

НВО „Млади Роми“, у сарадњи са Савјетом Европе, а у оквиру заједничког програма Европске Уније и Савјета Европе ROMACTED II, у којем је организација за подршку, организује низ локалних догађаја којима ће бити обиљежен Међународни дан Рома, 8. април.

Догађаји ће бити реализовани у пет општина (Бар, Беране, Бијело Боље, Никшић и Улцињ) и имају за циљ промовисање културе, идентитета и традиције Рома, а уједно и скретање пажње на најбитније проблеме са којима се ромска заједница и даље суочава у Црној Гори. Тако ће бити спроведене сљедеће активности:

• Бијело Поље: Културно – умјетнички програм под називом “Живјети заједно - једнаки у достојанству“, који се организује у сарадњи са Општином Бијело Поље и локалним партнерима, 8. априла са почетком у 10 сати у просторијама Центра за културу.

• Бар: Свечана приредба, која ће бити одржана, у сарадњи са Општином Бар, у ОШ „Кекец“ 8. априла са почетком у 17 сати.

• Никшић: Поетско-музички догађај под називом „Са амен сам јек – Сви смо ми једно“, који се организује у сарадњи са Општином Никшић и локалним партнерима, 8. априла са почетком у 19 сати, у ЈУ Захумље.

• Улцињ: Фудбалски турнир у којем учествују дјеца из ромске и већинске заједнице, а који ће бити реализован у сарадњи са Општином Улцињ 9. априла у 10 сатиу ОШ „Маршал Тито“

• Беране: Предавање о историји Рома у ОШ „Радомир Митровић ће, 11. априла, а истовремено ће на почетку часова бити подијељен промотивни материјал са информацијама о Дану Рома, а и том приликом ће им наставници саопштити основне информације везане за историју Рома. 

Носиоци наведених активности су РОМАЦТЕД фасилитатори, који су исте организовали, како у сарадњи са општинама које су партнери на спровођењу РОМАЦТЕД програма, тако и са осталим локалним актерима са којима је успостављена сарадња на питањима социјалне инклузије Рома.

Савјет Европе и НВО „Млади Роми“ су поводом Дана Рома позвали партнерске општине да истакну ромску заставу на својим зградама и да и на овај симболичан начин дају значајан допринос укупним напорима да Роми у Црној Гори остварују права и добију могућности које им припадају, а уједно да помогну да заједно искажемо поштовање према ромској традицији.

Друга фаза програма РОМАЦТЕД званично је започела 1. јануара 2021. године и биће имплементирана до 31. децембра 2024. године (48 мјесеци). Програм Европске уније и Савјета Европе РОМАЦТЕД ИИ је природни наставак имплементације И фазе програма РОМАЦТЕД на Западном Балкану и у Турској (2017-2020), који служи за консолидацију и проширење напора за побољшање интеграције ромске популације у локалним заједницама, кроз појачано учешће у креирању локалних политика и спровођењу локалних акција. РОМАЦТЕД ИИ ће и даље помагати локалним властима да интегришу специфичне димензије/мјере за Роме у редовне локалне политике, акционе планове који се односе на ове политике, буџете и пружање јавних услуга, побољшавајући на тај начин демократско учешће и оснаживање локалних ромских заједница.

Пројекат има сљедеће циљеве: побољшање локалне демократије, одговорности, инклузивности и реаговања према ромским грађанима, а самим тим и побољшање пружања услуга. 

У Црној Гори се спроводи у Главном граду Подгорица и сљедећим општинама: Бар, Беране, Бијело Поље, Херцег Нови, Никшић, Тиват и Улцињ.  Организација за подршку спровођењу активности у општинама је НВО „Млади Роми“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:24