/ FOTO: Krsto Vulović
17/04/2024 u 08:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilježena treća godina postojanja crnogorskog klastera za informacione tehnologije

Klaster za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj - ICT Cortex, proslavio je tri godine postojanja.

Na svečanosti su uz prijatelje, partnere i saradnike, prisustvovali i visoki zvaničnici, predsjednik Crne Gore gospodin Jakov Milatović, predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva javne uprave.

Klaster Cortex danas broji 40 članica, uključujući renomirane IT kompanije koje predano rade na unaprjeđenju IT sektora, digitalne transformacije i pametne specijalizacije Crne Gore.

ICT Cortex osnovan je sa ciljem da udružena ICT zajednica bude predvodnik digitalne transformacije privrede i javne uprave.

Uvodna obraćanja predstavnika klastera i predstavnika državnih institucija bila su prilika da se sumiraju tri godine poslovanja i postignuća Klastera.

Branimir Bukilić, predsjednik Skupštine klastera, istakao je važnost zajedništva u realizaciji projekata.

"Suština našeg rada i jedan od ključnih ciljeva našeg rada je digitalna transformacija. Svjesni smo da na tome moramo da radimo svi zajedno i na sva tri polja rekao bih digitalna transformacija građana prvo, jednostavno moramo raditi na tome da građani budu spremni da da mogu da koriste i budu konzjumeri nekih elektronskih servisa, a onda privrede i naravno digitalna transformacija javne uprave. Korteks je tome itekako posvećen i to u našim ciljevima i u programu rada ima itekako važno mjesto i kao ICT sektor možemo ozbiljno da doprinesemo što bržoj digitalnoj transformaciji jer ona će nam jer ona će nam doprinijeti povećanju efektivnosti i efikasnosti kompletnoj privredi, a samim tim i svima nama neke bolje standarde za građane i kompletno društvo.“

Na rad klastera značajno je uticala nesebična podrška Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, koje je podstičući razvoj pametne specijalizacije u okviru prioriteta “Informaciono-komunikacione tehnologije”, u protekle tri godine podržalo njegovo operativno funkcionisanje, doprinijelo snaženju tima klastera, te podstaklo programske aktivnosti, ali i inicijative internacionalizacije kroz realizaciju više studijskih posjeta.

Državna sekretarka, Marijeta Barjaktarović Lanzardi - Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija naglasila je kako je ICT Cortex rezultat mjera politike koje se sprovode u okviru Strategije pametne specijalizacije Crne Gore, koja je usmjerena na jačanje konkurentskih prednosti države kroz inovacije, sa posebnim fokusom na ICT sektor.

Glavni cilj bio je kreirati adekvatan okvir za funkcionisanje inovacionog ekosistema, koji danas uključuje snažnu saradnju između državne uprave, privrednog sektora, akademskog sektora i NVO sektora. Ona je ukazala da je u periodu 2022-2023. u ICT sektor putem mjera inovacione politike uloženo preko 7 miliona eura, što dovoljno govori o posvećenosti države razvoju u ovoj oblasti.

“Naše aktivnosti usmjerene su na kreiranje jednog održivog inovacionog ekosistema, u kome je ICT Cortex kao inovaciona infrastruktira sada jako dobro pozicioniran i gotovo je partner svih državnih institucija u njihovim namjerama da podstaknu, ne samo inovacije, već kao što smo čuli i digitalnu transformaciju, unaprjeđenje obrazovnog sistema, stoga vjerujemo da ćemo u narednom periodu zajednički nastaviti da radimo u ovom pravcu.”

Transformacija informacionih tehnologija u vertikalnu privrednu granu, postavljena je kao jedan od ključnih ciljeva klastera. Put do realizacije ovog cilja ne bi bio moguć bez podrške Ministarstva ekonomskog razvoja.

Državni sekretar, dr Goran Jovetić - Ministarstvo ekonomskog razvoja naglasio je da je država pokazala kroz podršku ICT klasteru kako treba raditi, kako treba podržavati uspješne, ali sa druge strane i uspješni su pokazali kako se to na pravi način vrati.

“Podsjetiću vas samo da su nas kolege iz ICT Cortex-a naučile mnogim stvarima. Prije svega, naučili su nas ono što smo u teoriji vrlo često slušali, ali u praksi smo imali problem da to vidimo, da je prava i zdrava konkurecija podstrek. Vi na jednom mjestu imate 40 kompanija iz iste djelatnosti koje funkcionišu kao jedna porodica”. Izvršni direktor klastera, Tarik Zaimović, naglasio da je sinergija nevidljivi kapital sa kojim ICT zajednica može napraviti “čudo”. Osvrnuo se na rad klastera u protekle tri godine:

“Opremili smo četiri srednje škole u vrijednosti od 1,200.000 €. Ja lično mislim da su to i najljepši projekati koje smo postigli. Pored toga smo donirali preko 100.000€ novca koji je otišao u blizu 50 raznoraznih akcija. Poslali smo blizu 100 predstavnika kompanija u preko 10 zemalja gdje smo ostvarili značajne rezultate. Neki od naših kompanija su otvorile kompanije u Emiratima, ozbiljna saradnja je napravljena sa kompanijama u regionu gdje kompanije već međusobno sarađuju ”.

Ključna saradnja s državom igra presudnu ulogu u ostvarivanju ciljeva kako klastera tako i samih kompanija članica. Kroz protekle tri godine postojanja, ICT Cortex je zaista imao značajnu podršku države Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore, mr Jakov Milatović čestitao je klasteru rođendan i naglasio:

“Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim i, na samom početku, čestitam 3. rođendan koji danas slavite. Kao Predsjednik države, ali i kao strastveni zagovornik inovacija i tehnološkog napretka, ponosan sam na dostignuća ostvarena u prethodnom periodu, kao i na pregalaštvo ove uspješne zajednice. Dodatno me ponosnim čini činjenica da sam bio u prilici da, kao Ministar ekonomskog razvoja, pratim vaš rad od samog početka i budem podrška na putu da postanete značajan ekonomski činilac kakav ste sada u našem društvu.

ICT sektor predstavlja jedan od ključnih stubova modernog društva i njegova konkurentnost i inovativnost imaju direktan uticaj na ekonomski razvoj zemlje. Vašim udruživanjem, veliki broj IT kompanija je spojio svoje resurse i znanje kako bi unaprijedio našu IT industriju, a samim tim i našu zemlju. Siguran sam da je pravo zadovoljstvo znati da ste predvodnik u digitalnoj transformaciji i da utirete put nekim novim kompanijama da krenu vašim stopama. Svojim radom stvarate jedan inovativni eko-sistem, ali i učestvujete u kreiranju politika i donošenju odluka koje se tiču velikog broja preduzeća u IT oblasti.”

ICT Cortex dodijelio je zahvalnice partnerima bez čije podrške i pomoći pomenuti rezultati ne bi bili ostvarljivi. Zahvalnice su uručene: Centralnoj banci Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore, NLB banci, Eurozox-u kao i Milošu Lakoviću, istaknutom pojedincu.

ICT Cortex nastavlja da bude ključni akter u stvaranju inovativnih rješenja, podržavajući edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj. U godinama koje dolaze, klaster će nastaviti da jača svoju ulogu kao katalizator napretka u IT sektoru Crne Gore i regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:01