/ foto: srđa boljević
24/03/2023 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obnovljena UNESCO katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo

Iz UCG su kazali da je katedra prvobitno bila uspostavljena na Filozofskom fakultetu 2005. godine i da je od tada izuzetno važna

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) obnovljena je UNESCO Katedra za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava, koja će biti aktivna do 25. juna 2025. godine, saopšteno je iz UCG.

Iz UCG su kazali da je katedra prvobitno bila uspostavljena na Filozofskom fakultetu 2005. godine i da je od tada izuzetno važna ne samo za akademski život, već i društvo u cjelini jer je doprinijela razvoju demokratskih vrijednosti. Kako su naveli, aktivnosti katedre bile su uglavnom usmjerene na razvijanje međunarode mreže saradnje i implementaciju projekata na nacionalnom i internacionalnom nivou.

“Projekti su, između ostalog, imali za cilj pripremu budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu za obrazovanje za demokratiju i ljudska prava, podsticanje demokratske školske kulture u Crnoj Gori i jačanje akademskog integriteta u visokom obrazovanju”, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da je katedra djelovala kao centar izvrsnosti, kontinuirano doprinoseći promovisanju demokratskog društva i kulture mira i nenasilja, regionalne saradnje, promocije kulturne različitosti i mirnog suživota.

“Ciljevi katedre su osmišljeni da pomognu UCG u njegovoj transformaciji u moderan i konkurentan univerzitet, potpuno integrisan u Evropski prostor visokog obrazovanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, obnovljenim sporazumom sa organizacijom UNESCO, UCG postao dio UNITWIN/UNESCO Chairs Programa, koji okuplja oko 900 visokoškolskih i naučnoistraživačkih institucija iz preko 120 zemalja i osnažuje ih umrežavanjem.

“Članstvo nudi posebnu priliku UCG da se uključi u razmjenu znanja kroz interdisciplinarne globalne mreže institucija visokog obrazovanja, posvećenih unapređenju istraživanja, obuke i djelovanja ka održivom razvoju zasnovanom na socijalnoj, ekonomskoj, ekološkoj i epistemičkoj pravdi”, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:50