Jovićević, Drakulić i Perović  / - FOTO: PRIVATNA ARHIVA
26/01/2023 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Obrazovani, mladi i talentovani: Ovo je trojac koji je stvorio satelit "Luča"

Lučin prethodnik bio je satelit CubeSat, koji je ispunio sva očekivanja, a lansiran je iz sela Viš kod Danilovgrada

Iako je ova tema obično rezervisana za razvijene zemlje koje raspolažu resursima ili pak, milijardere poput Ilona Maska, troje mladih ljudi iz Crne Gore pokazalo je da istraživanje svemira ne mora biti "skup sport" i nešto nedostižno.

(VIDEO) Abazović: Crna Gora prvi put u istoriji pokreće svemirski program, razvija se satelit "Luča"

Dovoljno je obrazovanje, a prvenstveno volja da se doprinese nauci u svojoj zemlji što je rezultiralo otvaranjem prve kancelarije za istraživanje svemira u ovoj zemlji i lansiranjem prvog crnogorskog satelita CubaSat.

Kada je u oktobru prošle godine u svemir lansiran probni satelit CubeSat, zabilježne su nevjerovatne fotografije. Satelit je tada prikupio hidrometeorološke podatke nakon čega se uspješno vratio na Zemlju.

Fotografije nastale u svemiru uvod su u naredni projekat - lansiranje satelita "Luča", za koji su tada rekli da će biti pravi izazov za prvu kancelariju za istraživanje svemira - Montenegro Space Research.

image
- FOTO: MONTENEGRO SPACE RESEARCH

Nina Drakulić, inženjer telekomunikacija, Filip Jovićević, tehnički direktor i Nikola Perović, glavni inženjer osnovali su Montenegro Space Research početkom 2022. godine čime su napravili krupan korak i upisali se u istoriju Crne Gore.

Iz ove organizacije za Euronews Srbija kažu da je lansiranje prvog satelita bilo više nego uspješno, a da ih veliki projekti tek očekuju.

image
- FOTO: MONTENEGRO SPACE RESEARCH

- CubeSat je ispunio naša očekivanja, uspješno je lansiran iz sela Viš kod Danilovgrada pomoću meteorološkog balona i uspešno se spustio na zemlju. Prikupljeni su različiti hidrometeorološki podaci koji će biti dostavljeni Zavodu. Takođe, tri kamere su snimile nevjerovatne prizore na 36.000 metara visine. CubeSat je inače pilot projekat za 'Luču' - prvi crnogorski satelit - kazali su tada Euronews-u iz ove organizacije.

Projekat CubeSat pokrenut je gotovo u isto vrijeme kada je organizacija zvanično formirana.

Kako je nastao Montenegro Space Research?

Filip Jovićević i Nina Drakulić dolaze iz Kotora

Iako je Jovićević svoj obrazovni i karijerni put gradio u inostranstvu, za to vreme nije prestajao da prati Ninine aktivnosti u domenu robotike.

Tada joj je predložio da počnu da se bave istraživanjem svemira.

Inače, Jovićević je diplomirao na tri fakulteta - marketing u Kembridžu, finansije u Rimu i internacionalni menadžment u Ženevi.

S druge strane, Nina i Nikola pokrenuli su prvu robotičku organizaciju u Crnoj Gori - Montenegro Robotics, iz čije je radionice stvoren Montenegro Space Research.

- Sve što je bilo potrebno jeste da Nina pozove Filipa i Nikolu na sastanak, a ostalo je istorija - zaključuju iz prve crnogorske kancelarije za istraživanje svemira.

Fotografije koje je Montenegro Space Research ustupio za čitaoce Euronews Srbija nastale su na -70 stepeni Celzijusa i 36.000 metara visine.

image
- FOTO: MONTENEGRO SPACE RESEARCH

Za lansiranje probnog satelita CubeSat organizacija je dobila dozvolu crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i Kontrole leta Srbije i Crne Gore.

image
- FOTO: MONTENEGRO SPACE RESEARCH

- Moramo da naglasimo da je komunikacija sa ACV i Kontrolom leta bila na izvanrednom nivou, sve je proteklo u najboljem redu. Što se tiče resornog ministarstva, nažalost, tu smo ostvarili samo inicijalni kontakt i mogućnost simboličnog doprinosa, ali konkretnu podršku još uvijek nemamo - naveli su iz ove organizacije. 

Brzom razvoju još uvijek mlade organizacije doprinijeli su i mnogi drugi realizovani projekti, ali i partnerstva, prvenstveno sa Indijom koja će lansirati njihov satelit u decembru.

- Taj satelit pripada organizaciji SESA, čiji smo suosnivači. SESA (Southeast European Space Association) je organizacija koju čine sve zemlje bivše Jugoslavije (osim Slovenije), i za cilj ima razvoj svemirske tehnologije i lakšu saradnju i komunikaciju među članicama asocijacije. Osim Indije, ostvarili smo i jedan vid saradnje sa Italijom. Svakim danom dobijamo sve više ponuda za saradnju iz svih krajeva svijeta - istakli su oni. 

Kada je u pitanju lansiranje "Luče", iz prve crnogorske kancelarije za istraživanje svemira rekli su tada Eurones-u da je u pitanju kompleksan projekat i to iz više razloga.

- Navikli smo da satelite u svemir nose rakete koje se lansiraju sa zemlje. Misija 'Luče' jeste da meteorološki balon podigne raketu i da se lansiranje desi na balonu tj. na velikoj visini, čime bi se značajno uštedjelo na gorivu, a ujedno i smanjilo zagađenje životne sredine. Metoda lansiranja rakete uz pomoć meteorološkog balona nosi simboličan naziv 'Rockoon' (Rocket + Balloon)" - zaključili su oni. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:49