/ - FOTO: ŽANA BOJANIć OSNOVNI SUD PODGORICA
08/03/2023 u 18:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obrazovati radnu grupu za unapređenje bezbjednosti pravosudnih institucija

Vijeće pruža snažnu podršku zaposlenima u pravosudnim organima, a posebno u Osnovnom sudu u Podgorici u kontekstu posljednjeg nemilog događaja i predlaže Vladi da na odgovarajući način konkretizuje pomenutu podršku, navodi se u saopštenju

Vijeće za nacionalnu bezbjednost danas je održalo petu sjednicu na kojoj je razmatrano pitanje unapređenja bezbjednosti objekata pravosudnih institucija u kontekstu posljednjeg nemilog događaja na ulazu Osnovnog suda u Podgorici, saopšteno je iz Vlade.

- Nakon konstruktivne rasprave, Vijeće je donijelo zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo pravde da obrazuje međuresorsku radnu grupu za implementaciju odredbi Zakona o sudovima i Zakona o državnom tužilaštvu, koje se odnose na poslove obezbjeđenja i za unapređenje bezbjednosti objekata pravosudnih institucija - dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, kako se navodi, zaduženi su Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost da, u koordinaciji sa pravosudnim institucijama i pomenutom radnom grupom, nastave da preduzimaju aktivnosti u cilju obezbjeđivanja pravosudnih institucija, uz moguće izmjene radnih procesa, prilagođavanja načina rada i obima angažovanja policijskih službenika, u periodu preduzimanja srednjoročnih i dugoročnih aktivnosti i potpune implementacije odredbi koje se odnose na bezbjednost pravosudnih institucija.

Kako se dodaje, Vijeće pruža snažnu podršku zaposlenima u pravosudnim organima, a posebno u Osnovnom sudu u Podgorici u kontekstu posljednjeg nemilog događaja i predlaže Vladi da na odgovarajući način konkretizuje pomenutu podršku.

- Na sjednici je razmotren Izvještaj o preduzetim aktivnostima povodom rješavanja sajber napada Savjeta za informacionu bezbjednost i izvještaji američke Agencije za istraživanje (FBI) i francuske Nacionalne agencije za sajber bezbjednost (ANSSI), te je konstatovano da, usljed specifičnosti i složenosti sajber napada, nije utvrđena njegova atribuciju (karakteristiku koja bi ukazala ko stoji iza napada) - navodi se u saopštenju iz Vlade.

Kako se navodi, pomenuti izvještaji sadrže veliki broj podataka od značaja za unapređenje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori. S tim u vezi, konstatovano je da je unaprijeđen sistem detektovanja i ranog otkrivanja sajber prijetnji, te je Vijeće pohvalilo aktivnosti i napore nadležnih organa, a posebno intenzivne aktivnosti u cilju osnivanja Agencije za sajber bezbjednost u Crnoj Gori.

- Vijeće je razmatralo i pitanja mogućih prijetnji po nacionalnu bezbjednost i borbe protiv organizovanog kriminala i date su smjernice Birou za operativnu koordinaciju u cilju realizacije zadataka organa obavještajnog sektora radi otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja fizičkih i pravnih lica, koja ostvaruju maligni uticaj u kontekstu mogućih prijetnji po nacionalnu bezbjednost, ekonomske interese Crne Gore i povezanosti sa organizovanim kriminalnim grupama - dodaje se.

Imajući u vidu da se podaci korišćeni za izradu Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021) odnose na period do 2021. godine, Vijeće je, kako se dodaje uputilo smjernicu Birou za operativnu koordinaciju da se pristupi ažuriranju ovog dokumenta, uključujući i podatke, koji se odnose na pokretnu i nepokretnu imovinu članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i najnovnije podatke koji se odnose na angažovanje lica u međunarodnom krijumčarenju narkotika.

Takođe, u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, Vijeće je donijelo zaključak kojim se zadužuje Biro za operativnu koordinaciju da obrazuje međuresorski radni tim povodom prikupljanja podataka u odnosu na lica koja se nalaze na nacionalnim i međunarodnim potjernicama.

Na sjednici Vijeća je usvojen i Izvještaj o pitanjima iz djelokruga rada Vijeća za period od 13. juna do 13. decembra 2022. godine koji će, u skladu sa članom 10 stav 2 Zakona o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore, biti upućen Odboru za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Pored predsjednika, predsjednika Vlade Dritana Abazovića, prisustvovali su članovi Vijeća: ministar pravde i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju Marko Kovač, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva odbrane Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Boris Milić.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević i njegov zamjenik Mevludin Nuhodžić bili su opravdano odsutni.

Pored predsjednika i članova Vijeća, imajući u vidu temu, prisutni su bili: vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, sa saradnicom, generalnom sekretarkom Ustavnog suda dr Biljanom Damjanović; vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković; predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, predsjednica Sudskog savjeta Vesna Zvicer, predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

Prilikom razmatranja Izvještaja o preduzetim aktivnostima povodom rješavanja sajber napada Savjeta za informacionu bezbjednost, sjednici su prisustvovali i ministar javne uprave Maraša Dukaja i njegovog pomoćnika Dušan Polovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:29