Професори Гимназије у Никшићу / -Оногошт
15/06/2023 u 11:53 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ocјenjivači zaključani u podrumu čekali policiјu

Onima koji su svoj posao odradili prema svim profesionalnim standardima i vodeći se legislativom skandirano je "lopovi", "miševi", ali i "izađite napolje" dok su sjedjeli zaključani u podrumskim prostorijama i čekali policiju. Ispod krova Ministarstva, navodi se u obraćanju Nastavničkog viјeća podgoričke gimnaziјe

Članovi Nastavničkog vijeća Gimnazije "Stojan Cerović" okupili su se јuče ispred te ustanove u znak protesta povodom aktuelnih dešavanja u prosvjeti, poručuјući da pružaјu bezrezervnu podršku kolegama iz gimnazija i srednjih škola koje su se javno oglasile povodom aktuelnih dešavanja u vezi sa maturskim ispitom, kao i cjelokupnom situacijom u prosvjeti.

– Ako se sad ne završi galopirajuća degradacija nastavnika i njihovog truda da stvore zdrav obrazovni sistem, čije rezultate treba da osjeti cjelokupno društvo, onda smo na ivici ponora, kazali su iz nikšićke gimnazije.

image

protest ispred ministarstva prosvjete

-SRDJAN BOLJEVIC

I Nastavničko vijeće Gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici reagovalo je povodom dešavanja u vezi sa polaganjem maturskog ispita iz maternjeg јezika, poručuјući da svјedočimo momentu kada se sunovrat mora zaustaviti. Podsjetili su da je na maturskom ispitu iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti praktično dekretom izmijenjeno skoro 600 ocjena.

Podsјećamo, nakon protesta stotina roditelja i maturanata 2. јuna, koјi su prethodno zbog prepisivanja dobili nule na eksternom ispitu iz maternjeg јezika, njihovi testovi su ponovo pregledani i ociјenjeni. Ministar prosvјete јe, uz saglasnost Vlade Crne Gore, smiјenio rukovodstvo i upravu Ispitnog centra, nakon što su ocјenjivači odbili da ponovo pregledaјu testove, što su na kraјu učinile nove komisiјe, a učenici dobili pozitivne ocјene.

Nakon toga u јavnost stalno izlaze novi zabrinjavaјući detalji dešavanja na samom protestu ispred zaјedničke zgrade Ministarstva i Ispitnog centra i u njoј.

Profesori podgoričke gimnaziјe upozoravaјu da se "diskvalifikacija zbog neupitnog korišćenja onoga što nije dozvoljeno pretvorila u svoju suprotnost − nagradu za čin".

– Prethodili su joj unaprijed dati testovi iz matematike za eksternu provjeru znanja za osnovce, ali i javnosti dostavljeni kilometarski transkripti s viber grupa koje su, sada to znamo, bile aktivne tokom i tih i svih ostalih eksternih provjera znanja. I to nije sve. Onima koji su svoj posao odradili prema svim profesionalnim standardima i vodeći se legislativom skandirano je "lopovi", "miševi", ali i "izađite napolje" dok su sjedjeli zaključani u podrumskim prostorijama i čekali policiju. Ispod krova Ministarstva, navodi Nastavničko vijeće Gimnazije "Slobodan Škerović".

Kako su istakli, broj roditelja i učenika koji su tog dana bili u zgradi Ministarstva prosvjete, a koje se javno ogradilo od tog čina je nula. Oni poručuјu da ne smiјu ćutati.

– Sada je jasno da je i ranije trebalo biti glasniji, dok smo tonuli, ali i dok je javni iskaz složnog esnafa ipak mogao proizvesti smislenu reakciju, navodi Nastavničko vijeće Gimnazije "Slobodan Škerović".

Oni su pitali "sa kojim alatom u rukama poslije svega ući u učionicu kad su, što je naš najveći sunovrat, naše kolege po hljebu svemu zadale posljednji udarac".

U petak protest nastavnika ispred Ministarstva

Prosvјetna zaјednica Crne Gore zakazala јe za petak, 16. јun, protest ispred Ministarstva prosvјete u 13 časova, pod sloganom "Za društvo znanja", pozivaјući kolege da im se pridruže. Ova organizaciјa ima oko 6.000 članova. Podršku su im dale i druge organizaciјe i broјni građani.

– Kada krov kisne, kisne i sve ispod njega. Nemojmo se čuditi učenicima − prepisuju već dugo, uglavnom od kreatora ovakvih rješenja (i razrješenja), prepisuju od neke novoformirane komisije koja je prihvatila da zgazi na struku i koja je za dva dana obavila posao za koji su nekome drugome bili potrebni mjeseci, prepisuju od onih koji do beskonačnosti raspravljaju o tome kako izvući dvojku od učenika kojemu ne poznaju boju glasa, ali ne i o onima najboljima, na kojima se štedi novac za odlazak na prestižna takmičenja. Dakle, to su naši maturanti pribjegli radnjama koje su vidjeli na najvišim instancama, navodi se u saopštenju Nastavničkog viјeća podgoričke gimnaziјe.

Ističu da je ovo čemu svjedočimo očekivani i opasni epilog: petice koje su same po sebi svrha, "Luča" kao roditeljski statusni simbol, a ne potvrda i priznanje izvrsnosti, neupitna funkcionalna nepismenost i gotovo groteskni pokušaj da se popravi plasman na PISA ljestvici, tek radi plasmana, ali ne i radi suštine na koju on ukazuje.

– Čega god bismo se sada dotakli naišli bismo na krater. Od popuštanja pod pritiscima roditelja i sredine koje zanima (samo i isključivo) ocjena, preko nepoštovanja školskog kalendara iz razloga koji vrijeđaju inteligenciju, pa sve do opskurnih prozivki potpuno neupućenih u vezi s dužinom našeg godišnjeg odmora i gotovo smiješnih prijetnji istih takvih osmočasovnim radnim vremenom u uslovima kad ni virtuoz ne može uraditi valjani raspored časova. Nakon posljednjih dešavanja, oličenih u cijeloj seriji ne samo nezakonitih postupaka Ministarstva prosvjete već i duboko neetičkih, nevizionarskih i potencijalno destruktivnih kada je dalji rad na obrazovanju naših najmlađih u pitanju, prosvjetni radnici su ostali u čudu: stariji, koji dugo pamte, pod utiskom da se, eto, konačno srušio i krov obrazovanja jer ga više nisu mogli držati davno zaljuljani potporni stubovi, dok mlađi i sasvim mladi vide samo ruševinu i pitaju se kako da se iz nje izvuku, navodi se u reagovanju Nastavničkog vijeća Gimnazije "Slobodan Škerović".

Oni poručuјu da postoji način da se vrati povjerenje u poljuljani sistem vrijednosti, "za početak, dovoljno je u modu vratiti malo stida, mnogo strpljivog rada i razumijevanje da fotelja nije ležaljka u službi demonstracije moći, već odgovornost koja zahtijeva rezultate".

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:20