Опатија Ратац / - Д. Стојановић
03/08/2021 u 10:55 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од камена са Опатије Ратац несавјесни грађани правили појате

- Опатија Ратац је до 1932 -33. године била готово нетакнута, након чега се неко сјетио да може од лијепог клесаног камена да прави појате - каже независни одборник у СО Бар Саво Павловић

Независнми одборник у Скупштини општине Бар Саво Павловић упозорава да се дио историјских вриједности лоцираних у барској општини налази у опасности од пропадања, а посебно истиче Опатију Ратац и Пречисту Крајинску.

Павловић истиче да је Опатија Ратац још 30-их година прошклог вијека била читава, али да су је немар и примитивизан скоро уништили.

- Опатија Ратац је до 1932 -33. године била готово нетакнута, након чега се неко сјетио да може од лијепог клесаног камена да прави појате. Ратачка опатија је у великој опасности да нестане. То је мјесто гдје је настао барски родосолов. Колико ја знам за њу је било опредијељено неких 70.000 еура за ревитализацију. Међутим, у Културном центру, не знам да ли је то било у претходном или у овом мандату, се наводно није знало чије је власништво тих 70.000 еура од Европске уније, па су на крају пропале - каже Павловић.

Опатија Ратац, на којој је био и Манастир Богородице Ратачке је утврђени манастирски комплекс на обали полуострва између Бара и Сутомора. Опатија Ратац била је под јурисдикцијом Римске католичке надбискупије у Бара.

На основу повеља које су издали владари из династије Немањића, Ратац је имао болницу која је пружала лијечење људима који су живели сиромашно. Средином 15. вијека људи заражени губе лечили су се у овој болници. Најранији извор који спомиње Ратац је из 1247. године, мада је вјероватно постојао много раније.

Независни одборник Саво Павловић, каже да има још доста старина лоцираних на подручју Општине Бар које не смијемо заборавити.

- Имамо Бесац који је ревитализован и постоји могућност за одржавање различитих програма, галерија, музичких представа, затим филмских и позоришних дјела. Ту је Пречиста крајинска којој се нико не осврће, као и Девет бунара Бољевића које треба погледати. Имамо Табију на Вељем брду која данас служи да се на њој исписују графити. Није приведена туристичкој намјени, а постоји чак и лијеп аустријски калдрмисани пут испод Голог брда право до Табије. За Хај Нехај само стоји табла на којој пише "Хај Нехај" и ништа више, а људи не знају гдје је јер се не могу попети на ово брдо и видјети каква је то твђава. Затим Стара маслина, једна од двије најстарије маслине у Европи и свијету. Све је то за нашу културу веома битно и могуће их је валоризовати, али ми о њима не причамо - каже Павловић.

Овај одборник указује да смо запоставили старине које би посебно биле интересантне страним туристима.

- Ако нам неко дође у госте, ми га поведемо испред Дворца краља Николе који је за наше прилике био монументалан, али ако погледате дворце по Европи, нећу бити вулгаран ако кажем да су коњушнице тих двораца биле љепше него двор краља Николе у оном времену. Немојмо да заборавимо да у парку дворца постоје два стабла храста плутњака којих има само у Бару и нигдје више на Балкану. Тај парк треба сачувати, иако знам да је неопходно много новца да се рецимо и само та стабла сачувају - истакао је Павловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:25