Ilustracija / - CEDIS
02/10/2021 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од почетка године 16 повреда на раду, два радника погинула

Како су казали, повреде се најчешће дешавају у области грађевинарства, преноса и дистрибуције електричне енергије, заштите и спашавања, у прерађивачкој индустрији

У Црној Гори се од почетка ове године догодило 16 повреда на раду, од чега су двије биле са смртним исходом, казали су из Управе за инспекцијске послове (УиП).

Из УиП-а су агенцији МИНА рекли да је струјни удар узрок оба смртна случаја, док је код осталих повреда најчешћи узрок повређивања био пад са висине.

 - Од почетка ове године било је 16 повреда - двије смртне, двије колективне и 12 тешких повреда на раду - навели су из УиП-а.

Како су казали, повреде се најчешће дешавају у области грађевинарства, преноса и дистрибуције електричне енергије, заштите и спашавања, у прерађивачкој индустрији.

Из УиП-а су рекли да је ове године укупно донешено 13 рјешења о привременој забрани рада, због непосредне опасности по живот и здравље.

- Неправилности се констатују приликом редовних надзора, када је област заштите и здравља на раду у питању, а у току ове године је било 67 иницијатива за надзор - навели су из Управе.

Иницијативе, како су додали, углавном подносе запослени и грађани, али је било и анонимних.

 -Најчешће неправилности утврђене у области заштите и здравља на раду су да послодавац не набавља и не издаје на употребу запосленима средства за рад неопходна за њихово радно мјесто, са стручним налазом и оцјеном да су на њима обезбијеђене прописане мјере заштите на раду - казали су из УиП-а.

Како су навели, неправилности су се односиле и на рад запослених без увјерења о оспособљености за безбједан рад и љекарских увјерења о здравственој способности за радна мјеста са посебним условима рада, односно повећаним ризиком, као и на невођење евиденција из области заштите и здравља на раду,

Остало се, како су рекли из Управе, односило на непоштовање обавеза од стране послодавца у погледу набавке, издавања на употребу и обезбјеђења коришћења средстава и опреме личне заштите на раду.

- Као и на непосједовање акта о процјени ризика за сва радна мјеста, непоштовање обавеза од стране послодавца у погледу предузимања потребних мјера и одређивања запослених за пружање прве помоћи, заштиту од пожара и евакуацију запослених - додали су из УиП-а.

Прошле године догодиле су се 24 повреде на раду, и то шест смртних, једна колективна и 17 тешких.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:28