УНОДЦ и ЕУ / - фото: УПЦ
25/02/2022 u 21:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Од почетка године заплиjењено пола тоне кокаина

Проjекти су стратешки фокусирани на вршење циљаних интервенциjа у области нелегалних финансиjских токова, трговине наркотицима и оружjем

Службеници Управе прихода и царина Црне Горе (УПЦ) и полициjе, од почетка године заплиjенили су пола тоне кокаина, 850 килограма марихуане и 20 килограма хашиша.

То jе, како jе саопштено из УПЦ, истакнуто на састанку УО Канцелариjе Уjедињених нациjа (УН) за дрогу и криминал (УНОДЦ).

Наводи се да су на састанку присуствовали чланови националне делегациjе коjу чине вршитељка дужности директорице Управе прихода и царина, Милена Петричевић, царински службеник Слобоне зоне Лука Бар – Царинарница Бар Срђан Булатовић.

Како jе саопштено, присуствовао jе и помоћник директора Управе полициjе за Сектор граничне полициjе Драган Кликовац и начелник Одсjека за граничне провjере Славко Воjиновић, и савjетник министра унутрашњих послова Александар Нововић.

Из кабинета директорице УПЦ су казали да jе Канцелариjа УН за дрогу и криминал, заjедничким активностима са Европском униjом (ЕУ), промовише владавину права и подстиче циљану контролу граница, како у ваздушном простору, тако и водених и копнених граница.

- Активности се спроводе у оквиру два комплементарна проjекта. Од 2013. године у складу са УНОДЦ - WЦО спроводи се Програм контеjнерских контрола ( ЦЦП) и други, Интерполов проjекат аеродромске комуникациjе (АИРЦОП) коjи jе покренут 2020. године - каже се у саопштењу.

Наводи се да су проjекти стратешки фокусирани на вршење циљаних интервенциjа у области нелегалних финансиjских токова, трговине наркотицима и оружjем.

- У циљу побољшања анализе ризика, на састанку су представници Црне Горе, Босне и Херцеговине (БиХ), Сjеверне Македониjе и Косова, под покровитељством УНСЦР 1244, размиjенили национална искуства у превенциjи нелегалног, прекограничног криjумчарења роба - наводи се у саопштењу.

Из УПЦ су казали да су представници Црне Горе одржали презентациjу Заjедничког тима за контролу контеjнера у Луци Бар, гдjе jе посебно похваљен учинак Управе у сегменту заплиjене и спречавања криjумчарења у претходна три мjесеца.

Наводи се да jе 4. jануара заплиjењено 300 килограма марихуане на Граничном прелазу Враћеновићи, затим 11. jануара 500 килограма кокаина у ЦИ Бар, 15. jануара 500 килограма марихуане и 20 хашиша на Граничном прелазу Божаj и 15. фебруара 50 килограма марихуане на Граничном прелазу Дебели бриjег.

Из УПЦ су поjаснили да су анализирана поjединачна, национална искуства и изведени заjеднички закључци и препоуке за будуће унапређење регионалне сарадње Западног Балкана, а у циљу побољшања његове европске перспективе.

Како jе саопштено, учесници састанка су се усагласили да jе потребно синхронизовати активности у региону са глобалним програмима АИРЦОП/ЦЦП, jачати и оснажити капацитете агенциjа за спровођење закона.

- Коjе дjелуjу на међународним аеродромима на Балкану у погледу откривања и пресретања високо ризичних путника, са циљем борбе против међународног организваног криминала и нелегалног киjумчарења наркотика и спрjечавања тероризма - каже се у саопштењу.

Истиче се да ће његовање међуконтиненталне сарадње и оснаживање комуникационе платформе доприниjети пуноj афирмациjи ЦЦП програма, све у циљу подршке имплементациjи УН Конвенциjа о дроги и криминалу и Поглавља 23 и 24 ЕУ.

Додаjе се да синергиjа у спровођењу закона и координисању активности у складу са УНОДЦ инициjативом међурегионалног умрежавања свих актера, има за циљ да оjача капацитете надлежних институциjа у Jугоистоцноj Европи.

- И омогући примjену законске процедуре приликом рjешавање незаконитих активности у вези са тероризмом, транснационалним организованим криминалом и jачањем трговинских и безбjедносних ланаца - закључуjе се у саопштењу.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:58