/ Foto: AP - ARMANDO FRANCA
12/08/2022 u 11:49 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od prodaje kanadera uzeli 8,4 miliona, a izgubili milijardu

U prosjeku, godišnje nam izgori oko 100 kilometara kvadratnih šuma, a to je više nego što košta jedan kanader i njegova posada, kaže Vuk Iković

Vatrogasci su heroji, ali to je stara vijest. Oni su uvijek heroji, ali zaboravljeni, posebno kada se zna da nemaju adekvatnu opremu, a ni dostojanstvene plate, na šta već godinama ukazuje njihov sindikat.

Svakog ljeta kada država gori, vatrogasci se slave, par dana pohvala, obećanja, i sve se brzo zaboravi, pa i kupovina opreme za gašenje požara. Crna Gora ima tri aviona za gašenje požara tipa "er traktor", od kojih je jedan u funkciji, pa ovih dana u gašenju požara učestvuje vojska s helikopterima.

Ipak, prije 30 godina, naša država je imala čak četiri kanadera, a danas nijedan. Te avione je tadašnja sa­ve­zna vlast, koju je činio i DPS, 1993. go­di­ne prodala Grč­koj za sve­ga 8,4 mi­li­o­na, s 13 re­zer­vnih mo­to­ra za te avi­o­ne i pre­ko 3.500 ko­ma­da raz­ne opre­me i re­zer­vnih dje­lo­va za njih.

To su bi­li avi­o­ni ko­ji su pri­pa­da­li ne­ka­da­šnjoj SFRJ, a ko­je je na­kon ras­pa­da je­din­stve­ne dr­ža­ve, pro­da­la sa­ve­zna vla­da Ju­go­sla­vi­je, ko­ju su ta­da či­ni­li Sr­bi­ja i Cr­na Go­ra. Umje­sto da avi­o­ne ta­da za­dr­že, oni su pro­da­ti.

Danas se moli za pomoć iz regiona, konkretno Hrvatske, NATO saveznice, ali je izostala, iako je ministar Ranko Кrivokapić već uputio zahvalnicu za pomoć.

image

Ranko Krivokapić

FOTO: GOV.ME

Svako pazi svoju kuću i misli o njoj, a Crna Gora godinama gori i lekcija nikako da se nauči. Od prodaje kanadera se zaradilo par miliona, a u šumskim požarima samo u poslednjoj deceniji izgorela je najmanje milijarda eura.

Prema riječima Vuka Ikovića iz pokreta "Preokret", godinu dana nakon prodaje kanadera, tadašnji premijer Crne Gore je izjavio da treba kupiti kanader u cilju bezbjednosti i zaštite od požara.

image
- VUK IKOVIć

Ipak, Crna Gora još uvijek nema osnovnu opremu za gašenje požara iz vazduha.

– Samo prošle godine u Crnoj Gori je izgorjelo oko 143 kilometra kvadratnih šuma, što odgovara površini od 24.000 fudbalskih terena. Prema evropskom modelu "ukupne štete", gubici koji su nastali od ovih požara se procjenjuju na oko 280 miliona eura. U prosjeku godišnje nam izgori oko 100 kilometara kvadratnih šuma, a to je više nego što košta jedan kanader i njegova posada. Zato nam treba avion i ljudstvo specijalizovano za gašenje požara iz vazduha i sistem ranog otkrivanja požara jer zdravlje nema cijenu. Potreban nam je operativni tim kojeg će čitniti policajac, komunalni inspektor, vatrogasac i tužilac. Tako se sprečava i širenje vatre, a počinilac odgovara za podmetnuti požar. Potrebne su funkcionalni dežurni vatrogasni punktovi po gradu, tako će za kratko vrijeme reagovati i policija i vatrogasna služba – kaže Iković.

On ističe da se tokom posljednjih 10 godina povećavaju gubici od požara, a budžet Direktorata za zaštitu i spasavanje se povećava.

– Budžet ovog direktorata 2012. godine je iznosio oko 1,9 miliona eura, a 2022. godine oko 3,9 miliona eura. Кontinuitet loših odluka vodi u siromaštvo i uništavanja naših resursa – smatra Iković.

Organizacija КOD uradila je ranije procjenu da je šteta koja je pričinjena u požarima od 2012. do 2018. godine iznosila oko 700 miliona eura. Iz КOD-a su naveli da je u periodu od 2012. do 2018. Crna Gora u požarima, izgubila 346 kvadratnih kilometara šuma, što otprilike odgovara površini Opštine Кotor ili Opštine Mojkovac.

– Nastala šteta se procjenjuje na 700 miliona eura. Ova šteta obuhvata direktnu i onu indirektnu, tj. izgubljenu dobit i ekološku štetu – ukazali su iz КOD-a.

Prema riječima Aleksandra Perovića iz Ekološkog pokreta "Ozon", skandal s prodajom kanadera Grčkoj, ostavlja trajne posledice i tri decenije kasnije, mnogo veće nego što to izgleda, čak i onom ko smatra da dobro poznaje tu problematiku.

image

Perović

Foto: Željko Šapurić

– Ekosistemske i ekonomske štete koje su izazvali požari, većinom uzrokovani ljudskim faktorom i s namjerom, uticale su i na siromaštvo i na javno zdravlje i na ukupan razvojni potencijal Crne Gore. Dok su se ključni politički akteri i s njima povezani interesni lobiji bogatili, otimavši svu društvenu imovinu kroz procese privatizacije, vatrenim stihijama su prepustili da uništi sve ono od čega bi moglo da se živi i što bi bila vrijedna zaostavština za buduće generacije. Teško je i zamisliti da će neko ikad odgovarati zbog zlodjela, naročito ako i danas postoji trend skretanja pažnje javnosti na politikantske malverzacije istih, koji su i prilikom prodaje kanadera bili na vlasti i odgovornim pozicijama. Požari su učinili i da se na lomači spali ustavna odrednica "ekološke države" i sve ono što je mogla da donese ta razvojna vizija – navodi Perović.

PPerović ističe da, dok su se sredstva poreskih obveznika koristila za vozne parkove državnih službi, kupovala najnovija skupocjena vozila, nikada nije bilo svijesti da je potrebno ulagati u službe zaštite i spasavanja, kupovati opremu koja je potrebna da se zaštiti životna sredina i javno zdravlje.

– Кoliko je kanadera otišlo na troškove reprezentacije funkcionera i nadležnih službi, na službene ručkove i večere, putne troškove i ostala bahaćenja, vrijedilo bi jednom prikazati građanima. Ma koliko čovjek želio biti optimističan, ono što se sa požarima svakog avgusta dešava u Crnoj Gori, usred turističke sezone, ubija i zadnju nadu da će biti bolje – navodi Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:11