Дом здравља Подгорица (илустрација) / - LAZAR RUZIC
29/01/2024 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odbor direktora DZ Podgorica: Jokić nas od početka nije poštovao jer smo radili svoj posao

Postoje javni zapisnici u kojima je i sam priznao da je kršio Statut prilikom zaobilaženja Odbora tokom izrade finansijskog plana

Članovi Odbora direktora Doma zdravlja Glavnog grada navode u ih smijenjeni direktor Doma zdravlja Danilo Jokić "od početka nije poštovao niti je uvažavao zaključke sa sjednica, jer smo radili prema ovlašćenjima I nikada nismo bili nijemi posmatrači procesa u Ustanovi".

Kako saopštavaju, Odbor direktora čini sedam ljekara, izabranih po Zakonu, sa jasnim ovlašćenjima, prema Zakonu o zdravstvnoj zastiti i prema propisima Statuta Doma zdravlja.

Prema ovim regulativama, kako se dalje navodi, direktor za svoj rad odgovara Odboru direktora I Ministarstvu zdravlja.

To što nas je bivši direktor nazvao "prvo direktorima" i da je to naša "nesreća", upravo govori u prilog njegovog odnosa prema Organu koji ima nadzornu I kontrolnu funkciju u Ustanovi, navode oni.

Upravo zbog toga što se razumijemo u proces rada i funkcionisanja ustanove(određeni broj članova je i zaposlen upravo u Domu zdravlja godinama),  iz želje da transparentno I odgovorno vršimo nadzornu funkciju, prozvani smo, "Odborom upravljača... koji žele da zgaze čovjeka kada već nemaju znanja da pomognu", navode u saopštenju članovi Odbora direktora DZ Podgorica

- Ograđujemo se od ovakvih izjava I s punom odgovornošću tvrdimo da su neistine! Većina clanova Odbora je blaćena u resornom Ministarstvu, sva tri saziva, etiketirani da samo želimo da se okoristimo novčano, što i sada, nakon smjene,  ponovo bivsi direktor pominje kao jedini razlog. Pored toga što je ovo jedini odbor u državi koji nije plaćen duže od godinu dana, nije prestao da radi, doprinosi i maksimalno profesionalno obavlja svoje dužnosti. Čak je svojevremeno i preko partije kojoj pripada i pojedinih portala sada već bivši direktor pokušao da banalizuje rad Odbora. Zašto? Zato sto smo mu tražili da nam podnese rezultate rada kao direktora - redovne godišnje izvještaje o radu Ustanove? Zato što smo pitali zašto i kako se dijele silni prekovremeni sati pojedincima? Postoje javni zapisnici u kojima je i sam priznao da je kršio Statut prilikom zaobilaženja Odbora tokom izrade finansijskog plana što je blago rečeno nečuveno na ovim prostorima. Svaki predlog I razmatranje Odbora vezano za funkcionisanje pojednih segmenata je omalovazavao i polazilo mu je za rukom pune tri godine. Već godinu i po dana predlog za njegovo razrješenje stoji na policama Ministarstva - navodi se u saopštenju odbora direktora Doma zdravlja Glavnog grada. 

Kako ističu, "nećemo polemisati sa bivšim direktorom jer smo dovoljno za tri godine uradili I pokazali. Njegovom nasledniku ne ostavlja "upravljače ", vec profesionalce i kolege, koje rade u skladu sa Zakonom I Statutom, dok imaju povjerenje nadležnih organa".

Kako se navodi u dopisu, Dom zdravlja Glavnog grada je izuzetno važna zdravstvena ustanova za Podgoricu i Crnu Goru i zaslužuje samo profesionalce u svakom smislu te riječi.

Oni su izrazili nadu da ć bivši direktor završiti etiketiranje i progon članova Odbora, "kako lično tako i preko partije jer u suprotnom bićemo prinuđeni da potražimo pomoć u nadležnim institucijama sistema"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:23