/ -PHOTO BY MELANIE WASSER ON UNSPLASH, ilustracija
19/10/2021 u 12:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор подржао строже казне за обљубу дјеце и немоћних

Влада Црне Горе утврдила је Предлог у априлу и тражила да се донесе по хитном поступку

Одбор за родну равноправност једногласно је подржао Предлог закона о измјенама и допунама Кривичног законика Црне Горе којим су предвиђене строже казне против полне слободе, а која се тичу заштите дјеце и немоћних лица, преноси портал РТЦГ. 

-Након расправе, Одбор је једногласно подржао Предлог закона и предложио Одбору за политички систем, правосуђе и управу, као матичном одбору, да предложи Скупштини усвајање Предлога- наводи се у саопштењу.

Влада Црне Горе утврдила је Предлог у априлу и тражила да се донесе по хитном поступку.

За сва кривична дјела против полне слободе, а која се тичу заштите дјеце и немоћних лица, предложено је усвајање строжих казни затвора.

-Посебно, за кривична дјела силовање, обљуба над немоћним лицем, обљуба са дјететом и обљуба злоупотребом положаја, предложена је могућност да учинилац неког од ових кривичних дјела буде кажњен казном дуготрајног затвора у трајању од четрдесет година- навди се у образложењу Владе.

То је најстрожа казна коју домаће кривично законодавство предвиђа за најтежа кривична дјела.

-Скрећемо пажњу широј јавности да овдје предложене казне затвора које могу бити оцијењене као драконске, не морају бити изречене у сваком појединачном случају, али да би могућност њиховог изрицања у будућности имала, поред осталог, сврху генералне превенције у вршењу ових кривичних дјела која несумњиво спадају у друштено најопаснија- наводи се у образложењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:10