/ сједница одбора
05/04/2022 u 12:30 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Коњевић: Надам се да Ракоњац неће ћутати као што је 2015. године; Кнежевић: Мањинска влада већински запала у ћорсокак, састанак личио на Мариупољ

Одбор за безбједност и одбрану саслушаће сјутра челнике безбједносног сектора поводом пријетњи упућених институцијама и школама 1. априла, одлучено је на сједници тог скупштинског тијела.

Одбор за безбједност и одбрану одлучио је да ће одржати сјутра контролно саслушање поводом, како се наводи, пријетњи упућених институцијама и школама 1. априла. То скупштинско тијело саслушаће директора Управе полиције и Агенције за националну безбједност, Зорана Брђанина и Дејана Вукшића и главног специјалног тужиоца Владимира Нововића. Предложено је да буде саслушан и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић.

image
Милан Кнежевић

Предсједник Одбора Милан Кнежевић и посланик Рашко Коњевић сагласни су да буде саслушан, током неке од наредних сједница, помоћник директора Управе полиције Милош Ракоњац поводом дешавањаиз 2015. године.

Кнежевић: Важна је истина

Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић је на Твитеру казао да је важна истина и да починиоци буду приведени правди.

- Ни по бабу, ни по стричевима, још мање по Србима и Русима, али и свима другима за које се утврди да имају везе са овим- навео је Кнежевић.

Пријетеће поруке, које наводно потписује екстремистичка организација “Мушка држава” чији је оснивач Владислав Поздњаков, упућене су у петак. Због дојава о подметнутим бомбама било је евакуисано неколико школа у Подгорици и Бијелом Пољу.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Владимир Мартиновић, посланик Демократа, тражио је да се допуни дневни ред још једном тачком, која се тиче снимка наводне куповине гласова, тражећи да се за то саслушају специјални тужилац Владимир Нововић и директор Управе полиције Зоран Брђанин. Тражи да саопште шта су предузели до сада поводом снимка.

image
Владимир Мартиновић

- Ово је једна политички шизофрена ситуација. Овдје имате два политичка субјекта која говоре о европском путу, а на најбруталнији су једни друге оптужили за куповину гласова. Ова ствар треба да се ријеши на правни начин. Како неко може да буде мандатар, а да учествује у коповини гласова и крши законе ове државе, ово нема ни у афричким племенима- истакао је он, поред осталог.

Предраг Бошковић (ДПС) казао је да је сагласан да се изврши и контролно саслушање поводом ситуације о гласању у Улцињу, као и поводом наводне куповине мандата у Котору.

image
Предраг Бошковић

- Имаћемо прилику да говоримо о улози Јоаникија Мићовића на дан избора у Улцињу за рачун једне политичке партије, за шта такође имамо одређене доказе- истакао је он.

Милош Конатар, посланик УРА, рекао је да неки непрестано сањају грађански покрет УРА и додао да је то добро, да су "љепши снови" и да подржава иницијативу везано за наводну куповину гласова.

image
Милош Конатар

 - Ако грађани сањају ГП УРА, могу само имати кошмар због прекрајања изборне воље - нагласио је Мартиновић.

Конатар је истакао да ако се неко бавио купоивном гласова, треба да одговара и иде у затвор, те да свако треба да одговара за оно што ради.

- Само да не упиремо прст у другога,  ане погледамо сами шта радимо - поручио је он.

image
Иван Брајовић

Иван Брајовић, посланик Социјалдемократа Црне Горе, казао је да је катастрофална Влада изгубила повјерење Парламента прије два мјесеца. 

- За њен останак је гласало само 11, од 81 посланика. Подржавам све предлоге за дневни ред и да кренемо у деблокирање блокаде институција - навео је он.

image
Рашко Коњевић

Рашко Коњевић, предсједник Социјалдемократа ЦГ, казао је да треба да зовну и министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића.

- Већ дуже времена имамо нарушену безбједносну ситуацију. Ситуација у којој се оптужују људи из безбједносних структура и извршне власти не улива повјерење. Овај Одбор нема интенцију да ради посао полиције, АНБ-а и тужилаштва. Постајемо једина адреса која може да да макар неки одговор на безбједносну ситуацију. Од почетка дешавања у Украјини јасно сам упозораваои да се овај сукоб може прелити и на Црну Гору и да као друштво можемо имати последице. Ескалација сукоба имала је рефлексије и на Црну Гору, дојаве о бомбама у школама. То је озбиљно кривично дјело. Меј сам добио од Владислава Позњакова, након што сам најавио сједницу, а ноторна је глупост да сам сједницу заказао да бих њему изашао у сусрет- нагласио је Кнежевић.

Нагласио је да уколико су криви Руси и Срби, нека одговарају налазили се било гдје, али ако су криви неки други, а не жели да исказује сумње, сматра да АНБ, УП и СДТ морају да ураде све и те људе кривично процеусирају.

- Ово је наша заједничка кућа. Када је 1. априла јавност била забиљежена дојавама о бомбама, када смо видјели панику дјеце и родитеља и професора, сматрао сам да је наша обавеза да закажемо сједницу Одбора, јер безбједносне структуре нису дале одгвоор и желим да буду хомогене када се ради о угрожености националних интереса Црне Горе - појаснио је Кнежевић.

image
Драган Краповић

Драган Краповић, послани Демократске ЦГ, рекао је да је ово веома узнемирујућа ситуација за грађане.

- Имамо поруке из Управе полиције да немају тежину те дојаве... Мислим да је на мјесту да одржимо саслушање- навео је он, а такође и Рашко Коњевић је казао да ће подржати тун иницијативу за саслушање поводом дојава о бомбама.

- Подсјећам вас да за неких двадесетак или мјесец дана истиче онај фамозни једногодишњи уговор за аутомобиле Управе полиције. Значајна је информација да ли су надлежни из МУП-а урадили нешто да полиција поново не иде пјешке - додао је, поред осталог, Коњевић.

Нагласио је да мисли да је потребно да се са Одбора упути апел да не може посланицима се ускратити право да постављају питања премијеру и министрима, и да се заустави кршење Устава и Пословника и да се закаже сједница Скупштине. 

- Све што су надлежности Одбора ја ћу да урадим, оно што није нећу. Да вас не знам, помислио бих да сте се ужељели палог премијера Здравка Кривокапића. Од 4. фебруара је у техничком мандату... Долазимо до ситуацје да неко обећава мањиску Владу, док ви кажете да се не ради о таквој Влади.... Не можете одгвоорност због незаказивања Скупштине адресирати на ДФ и Страхињу Булајића, јер је то наша одлука након прекрјања изборне воље грађана- навео је, поред осталог, Кнежевић.

Коњевић је одговорио: " То што је радио Здравко Кривокапић сте криви ви, ви сте га ставили за носиоца листе и премијера. Ја нисам најављивао мањиску владу".

- Више се ви сријећете са Дританом Абазовићем од мене. Нисте ни ви ту невјешти, у тим политичким стварима. О куповини гласова нека се изјашњавају надлежни органи. Страхиња Булајић опструира Пословник и Устав- навео је Коњевић.

Нагласио је да ова прича након пада Владе о формирању нове траје предуго.

- Ту етапу морамо завршити, ако од тога нема ништа онда прихватити предлог о техничкој Влади и изборима - истакао је Коњевић.

Кнежевић је одговорио да је Абазовиућу саопштио да треба да врати мандат ако нема договора унутар парламентарне већине.

- Видимо да је мањинска влада већински запала у ћорсокак... Кад сте се састали у Хилтону више је личило на Мариупољ, имам инфомрацију да су вас конобари раздвајали - нагласио је Кнежевић.

Коњевић је казао да мисли да када је Абазовић преузео мандат добио је само једну обавезу, да ДФ не буде дио Владе. Кнежевић је додао да је такву обавезу имао и Здравко Криовкапић.

Кнежевић: Прихватам предлог да саслушамо Ракоњца

- Позивам вас да позовете Ракоњца, помоћника директора полиције, да сазовемо сједницу Одбора, да он каже шта се дешавало те ноћи 2015. године, и да он каже ко му је давао наређења. Да барем ја и ви раскрстимо оптерећење које имао већ седму годину. Био је шеф А тима специјане јединице - нагласио је Коњевић поводом тога што је Кнежевић казао да је у лошијим односима са Коњевићем од 2015. године.

Кнежевић је казао да прихвата позив.

- Одмах прихватам. И надам се да ће и Ракоњаћ и Брђанин омогућити јавности снимке пребијања мог возача за чији случај се већ седам година утврђује ко га је тукао, да ће објавити снимак како су ме напали полицајци и неуформисани кик боскер. Молим вас као колеге да се закаже сједница и за дешавање из 2016. године када је намјештен "државни удар"- нагласио је Кнежевић.

Коњевић је казао да се нада да Ракоњац неће ћутати као што је ћутао 2015. године.

- Мени је важно да видимо неколико сегмената који су се дешавали 2015. године. Јер је сада Ракоњац јавни функционер, именован од стране валсти коју сте ви ( Кнежевић) подржавали, а ја седму годину трпим одређену врсту притиска јавности. Е, нека шеф тима А јединице каже шта се дешавало јер је био у срцу дешавња - нагласио је Коњевић.

Кнежевић је казао да једва чека ту сједницу Одбора. Посланик Краповић казао је да сматра да је битно да сјутрашње саслушање буде отворено за јавност, а не да буде одржано у "глуву собу" .

- Сјећам се времена када су људи због снимка билки директно хапшени и спроведени у притвор, само зато што је неко објавио снимак... То што се они нису бавили јавним послом, политика их је злоупотребила. Немам проблем ни јавно, ни тајно, али стоји предлог Конатара да буде саслушан и директор АНБ-а. Предлог има смисла, да ли ћемо раздвајати сједнице, први или други дио, нико нама не забрањује да дамо политички суд након сједнице. Фокус треба да буде на главног специјалног тужица, ово му је први тест- казао је Коњевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:35