Nikola Bajčetić / Skupština Crne Gore
17/11/2023 u 19:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odlukom Suda u Strazburu: Vlada da plati Baјčetiću 4.500 eura

Vlada je u obavezi da podnosiocu predstavke isplati navedeni iznos u roku od tri mjeseca. U slučaju da navedeni iznos ne bude isplaćen u tom roku, Vlada je u obavezi da isplati zateznu kamatu koja je zasnovana na najnižoj kamatnoj stopi Evropske centralne banke, uz dodatak od tri procentna poena

Država Crna Gora u naredna tri mјeseca mora da isplati 4.500 eura bivšem poslaniku Pokreta za promjene (PzP) Nikoli Bajčetić zbog naknade nematerijalne štete. Baјčetić јe tužio državu zbog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja pripadnika Posebne jedinice policije izvršenog na njegovu štetu 17. oktobra 2015. godine, kao i zbog nedostatka djelotvorne istrage. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je odluku u predmetu "Bajčetić protiv Crne Gore" i odlučio da predstavku izbriše sa liste predmeta u skladu sa članom 39 Konvencije (prijateljsko poravnanje), a nakon što se uvjerio da je prijateljsko poravnanje zasnovano na poštovanju ljudskih prava zajemčenih Konvencijom i protokolima uz nju, te nije našao razloge koji bi opravdali dalje ispitivanja predstavke. Predmetna odluka donijeta je po dostavljanju deklaracija o prijateljskom poravnanju, koje su potpisale strane u postupku, na osnovu koje se podnosilac predstavke saglasio da se odriče bilo kakvih daljih pritužbi protiv Crne Gore u vezi sa činjenicama i žalbenim navodima koje je naveo u predmetnoj predstavci, pod uslovom da se Vlada obaveže da će mu na ime nematerijalne štete i troškova i izdataka isplatiti 4.500 eura.

– Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati ex gratia podnosiocu predstavke gore navedeni iznos u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja predmetne odluke, a u slučaju da navedeni iznos ne bude isplaćen u navedenom roku, Vlada Crne Gore je u obavezi da isplati zateznu kamatu koja je zasnovana na najnižoj kamatnoj stopi Evropske centralne banke, uz dodatak od tri procentna poena. Isplata gore navedenog iznosa naknade nematerijalne štete i troškova i izdataka predstavljaće konačno razrješenje predmetnog slučaja – saopšteno јe iz Kancelariјe zastupnika Crne Gore pred sudom u Strazburu.

Pristali na poravnanje

Iz Kancelariјe zastupnice Valentine Pavličić navode da јe nakon temeljnog i sveobuhvatnog ispitivanja i analiziranja dostavljene dokumentacije i utvrđivanja relevantnih činjenica od značaja za predmetni postupak, a u nedostatku procesnih osnova za osporavanje predstavke po osnovu neprihvatljivosti, prihvaćen predlog deklaracije o prijateljskom poravnanju, koji je, u skladu sa svojom sudskom praksom, državi Crnoj Gori ponudio Evropski sud.

Prijateljsko poravnanje u predmetu "Bajčetić protiv Crne Gore" zaključeno je nakon što je Vlada Crne Gore prethodno dala saglasnost za njegovo zaključenje, a u cilju poštovanja ljudskih prava ustanovljenih Konvencijom i protokolima uz nju, koji obavezuju državu Crnu Goru.

Kako su dodali, polazeći od obaveze visokih strana ugovornica da obezbijede djelotvornu implementaciju Konvencije na nacionalnom nivou, u smislu da su sudovi "čuvari" u nacionalnim sistemima i da treba da obezbijede punu, djelotvornu i direktnu primjenu Konvencije u svjetlu bogate sudske prakse Evropskog suda, a uz poštovanje principa supsidijarnosti, Evropski sud je 25. maјa 2023. godine dopisom–pismom obavijestio Kancelariju zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava da je podnosilac podnio pojedinačnu predstavku u kojoj je iznio pritužbe u vezi sa navodnom povredom materijalnog i procesnog aspekta člana 3 Konvencije (zabrana mučenja) zbog nečovječnog i ponižavajućeg postupanja izvršenog na njegovu štetu 17. oktobra 2015. godine, od strane pripadnika Posebne jedinice policije, kao i zbog nedostatka djelotvorne istrage u tom smislu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:43