Јанко Одовић / - RADE KOPRIVICA
23/12/2021 u 10:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одовић: Предложено не омогућава усвајање дјеце од партнера из заједнице истог пола

Државни секретар jе поновио да jе апсолутна неистина и заблуда да се овдjе jедном риjечjу говори о усвоjењу дjеце и додао да ниjе тачно да постоjи неуставност у конкретном случаjу

Државни секретар Министарства финансиjа и социjалног старања (МФСС), Jанко Одовић рекао jе, у jучерашњем излагању на сjедници Скупштине Црне Горе, да се измjене и допуне Закона о социjалноj и дjечjоj заштити не тичу усваjања дjеце.

– Предложене измjене и допуне су изазвале одређене недоумице у претходним данима. Недоумице коjе се огледаjу приjе свега у томе да ли се овим измjенама и допунама закона омогућава партнерима из заjеднице истог пола да усваjаjу дjецу. Одмах могу да их разрjешим и кажем да се ове измjене не дотичу усваjања дjеце од стране било кога, па ни партнера из заjеднице живота истог пола– истакао jе Одовић.

Измjенама и допунама Закона о социjалноj и дjечjоj заштити долази до промjене jедино у том погледу што се партнерима из заjеднице живота истог пола омогућаваjу права из социjалне и дjечjе заштите.

– У том смислу извршена jе измjена у члану 19 став 1 тачка 8 Закона о социjалноj и дjечиjоj заштити на начин да се партнери у заjедници живота лица истог пола и дjеца коjу партнери издржаваjу у складу са законом коjим се уређуjе животно партнерство лица истог пола сматраjу члановима породице приликом остваривања права на материjално обезбjеђење. Конкретно, дjеца коjу су истополни партнери дужни да издржаваjу су дjеца коjу су истополни партнери добили у раниjим брачним или ванбрачним везама и сматраће се члановима породице, jер у зависности од броjа чланова породице зависи висина права на материjално обезбjеђење - обjашњава Одовић.

Напомиње да се овим законом не утврђуjе повjеравање и издржавање  дjеце, већ jе ово питање регулисано Породичним законом и одлуку о наведеном доноси надлежни суд. Разлог приступању измjенама и допунама овог закона jе обавеза коjа jе прописана Законом о заjедници живота партнера лица истог пола, коjи jе прописао да ће се у одређеном року, сви остали закони коjи имаjу везе са овим измjенити.

– Потребно jе измjенити више закона, али понављам да се овдjе не ради о било каквом давању могућности усвоjења дjеце jер Закон о социjалноj и дjечjоj заштити се не дотиче те теме, већ jе закон коjим jе ова материjа регулисана Породични закон – подвукао jе Одовић.

Државни секретар jе поновио да jе апсолутна неистина и заблуда да се овдjе jедном риjечjу говори о усвоjењу дjеце и додао да ниjе тачно да постоjи неуставност у конкретном случаjу.

– Став не дефинише породицу, Устав дефинише брак. Овим се у брак не дира – jасан jе Одовић.

Он се осврнуо и на коментар да премиjер ниjе остао дослjедан риjечи.

– Jесте уважени грађани и уважени посланици, премиjер jе остао дослjедан, jер jе премиjер био таj, коjи jе као и сви шефови посланичких група парламентарне већине, потписао да се неће одустати од европске агенде Црне Горе и ова Влада ниjе одустала од европске агенде Црне Горе, испуњаваjући све своjе обавезе коjе jе преузела. Подсjећам, ово што имамо пред нама jе обавеза из закона коjа jе врло jасно усвоjена - наводи Одовић.

Државни секретар jе указао да jе поменут и преминули митрополит Амфилохиjе, нагласивши да jе управо он показао сву хришћанску лjубав када jе узео и крстио лице коjе jе промиjенило пол.

–Jош jедном позивам све, и посланике и грађане да покажемо ту велику хришћанску лjубав према свима, без обзира коjе вjере, нациjе или сексуалне орjентациjе они били – поручио jе Одовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:25