Srednjoškolci na međunarodnom času / -UCG
25/02/2023 u 19:45 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan međunarodni čas fizike: Podgorički đaci gledali eksperiment u CERN-u

Učenicima јe omogućen uvid u poseban proces funkcionisanja Velikog hadronskog sudarača, a nakon toga i diskusiјa sa naučnicima iz CERN-a i studentima iz Italiјe

Učenici srednjih škola јuče su bili u prilici da dožive realni istraživački proces u laboratoriјi CERN-a u Ženevi, tako što su iz Podgorice učestvovali na Međunarodnom času fizike čestica. Čas јe održan na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja (MNTR), a u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i Međunarodnom grupom za promociju fizike čestica (IPPOG).

– Učenici srednjih škola u Crnoj Gori ponovo su u prilici da dožive realni istraživački proces u ovoj eminentnoj naučnoj disciplini, te da analiziraju podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču, čime im je omogućeno da imaju uvid u posebnan proces funkcionisanja najvećeg akceleratorskog kompleksa u svijetu, koji se nalazi u CERN-u, u Ženevi, u Švajcarskoј – obјasnili su organizatori.

Na kraju radnog dijela programa učesnici su putem video-konferencije dobili priliku da upoređuju, diskutuju i kombinuju svoje rezultate sa predstavnicima CERN-a i učesnicima sa Univerziteta u Trstu.

Događaj je otvorila ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, koja je istakla da ministarstvo veliki fokus stavlja na podršku mladim istraživačima, što je jedna od najvažnijih misija njegovog postojanja i rada.

– Pozivom na jedan ovakav događaj, međunarodnog karaktera, ministarstvo je željelo da ukaže na činjenicu da bavljenje naukom, a posebno fundamentalnom, kakva je fizika, predstavlja ne samo dobar izbor, već i veliki izazov. Nadam se da će iskustva stečena na današnjem događaju pomoći srednjoškolcima u odabiru studijskog programa fizika i možda baš ovog fakulteta, kao vašeg životnog i profesionalnog opredjeljenja – kazala je Šćepanović.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Miljan Bigović poželio je dobrodošlicu i sreću u radu prisutnim srednjoškolcima i njihovim profesorima i izrazio nadu da će prisutne učenike uskoro ponovo sresti kao studente Prirodno-matematičkog fakulteta, koji je, kako јe naglasio, dokazao da školuje kompetentan kadar koji može da bude konkurentan u svijetu.

– Vi ćete danas, na ovom međunarodnom času iz fizike čestica – dijela jedne esencijalne, možda i najvažnije prirodne nauke, a to je fizika – prodiskutovati dobijene rezultate sa vašim kolegama iz svijeta, što je u neku ruku obaveza, ali i lijepo iskustvo i privilegija. Upravo su to povezivanje i saradnja nešto što treba da baštinite i dokažete, kao i naše kolege koje već imaju saradnju sa CERN-om, da je saradnja naše male naučne zajednice vrijedna i da zaslužujemo da budemo dio te porodice – kazao je Bigović.

Masterklas za 13.000 srednjoškolaca u svijetu

Događaj je jedinstvena prilika za učešće učenika srednjih škola u međunarodnom programu ove vrste, kao i za bliže upoznavanje sa stvarnim istraživačkim životom u jednoj od atraktivnijih oblasti nauke – fizici čestica. Ovogodišnji Masterklas pohađaju srednjoškolci iz Andrijevice, Bara, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Nikšića, Pljevalja, Podgorice i Žabljaka. Masterklas godišnje pohađa oko 13.000 učenika srednjih škola iz 60 zemalja svijeta. Jedan od glavnih ciljeva ovog programa je približavanje fizike čestica talentovanim đacima, kako bi se podstaklo veće interesovanje za ovu oblast istraživanja koja se bavi nekim od fundamentalnih tajni prirode, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:36