Са састанка
06/09/2021 u 16:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oдржан Oкругли сто о Нацрту Закона о стечају

Рјешење које је било на Јавној расправи ће у примјени донијети значајне реформе , прије свега на пољу рада стечајних управника, закључено је на округлом столу

Данас је у организацији Секретаријата Савјета за конкурентност, Министарства економског развоја и Удружења правника, одржан други Округли сто о Нацрту Закона о измјенама и допунама Закона о стечају, који представља завршни догађај који се организује у склопу Јавне расправе која је расписана 27. јуна.

Након поздравне ријечи шефице Секретаријата Савјета за конкурентност, Марије Шуковић, присутнима се обратила државна секретарка у Министарству економског развоја Милена Липовина-Божовић, која им је предочила три кључне системске измјене, које овај Нацрт доноси. 

-То су лиценцирање стечајних управника, именовање стечајних управника у стечајном поступку и регистар стечајне масе-истакла је Липовина-Божовић и додала да је уложен додатан напор да се постојеће законско рјешење унаприједи. 

Она је подсјетила присутне на важност Закона о стечају. 

Државна секретарка је казала да је поступак стечаја прије свега поступак рјешавања нагомиланих финансијских проблема овог друштва те да је неспорно да је овај Закон од системског значаја за привреду, и то ништа мање него Закон о привредним друштвима. 

Предсједник Удружења правника Бранислав Радуловић истакао је задовољство понуђеним законским рјешењима. 

-Велики број коментара које је Удружење правника доставило је уважен. Велико нам је задовољство што смо имали прилику да сарађујемо и надам се да ћемо ову лијепу сарадњу моћи да пренесемо и на Закон о привредним друштвима-поручио је Радуловић.

Након уводних излагања отворена је дискусија гдје се на иницијативу присутних размотрило питање права радника из радних односа у стечајном поступку. Цијенеци то питање веома значајним, а посебно имајући у виду искуство у пракси, државна секретарка је истакла да ће у циљу рјешавања овог питања, министарство изаћи са иницијативом да се та права регулишу измјенама и допунама Закона о раду које је планирано у наредном периоду. 

Рјешење које је било на Јавној расправи ће у примјени донијети значајне реформе , прије свега на пољу рада стечајних управника, закључено је на округлом столу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 16:26