/ - FOTO: MUP
29/11/2023 u 15:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan regionalni sastanak Inicijative za pripremljenost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi

Sastanak je otvorio v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović koji je istakao da Inicijativa ima učvršćen profesionalni autoritet i da u potpunosti opravdava svoje postojanje

U okviru crnogorskog predsjedavanja Inicijativom za pripremljenost i prevenciju katastrofa u jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE), 28. novembra 2023. godine u Podgorici, održan je 46. regionalni sastanak DPPI SEE.  Sastanak je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanja MUP-a u saradnji sa Sekretarijatom Inicijative.

- Sastanak je otvorio v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović koji je istakao da Inicijativa ima učvršćen profesionalni autoritet i da u potpunosti opravdava svoje postojanje. Osvrnuo se i na najznačajnije sprovedene aktivnosti u ovoj  godini, od kojih je kao primjere dobre regionalne saradnje izdvojio Konferenciju o šumskim požarima koja je održana u Podgorici i DPPI FLEX 2023 simulacionu terensku vježbu sprovedenu u Brčkom. Najavio je da će naredne godine u Podgorici biti organizovan  Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa, što je dobra prilika i za uključivanje DPPI SEE u rad foruma- navodi se u saopštenju.

Na sastanku su učestvovali predstavnici svih deset država članica Inicijative koji su analizirali do sada postignute rezultate u realizaciji Strateškog razvojnog plana DPPI SEE za period 2021-2025. i sagledali mogućnosti ukupnog unapređenja rada Inicijative u narednim godinama, kroz konkretne i sadržajne predloge.

Članice ove Inicijative su, pored Crne Gore, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija, Rumunija i Turska, a Inicijativa je usmjerena  na doprinos izgradnji institucionalnih kapaciteta organizacija nadležnih za zaštitu i spašavanje kako bi se poboljšala pripremljenost i prevencija katastrofa u zemljama regiona jugoistočne Evrope.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:30