/ ministarstvo pravde - foto: radoje živković
19/07/2023 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održan sastanak Radnog tima za izradu Strategije reforme pravosuđa

Programom rada Vlade donošenje ovog strateškog dokumenta planirano je do kraja IV kvartala 2023. godine, pa je u cilju blagovremene realizacije navedene aktivnosti na sastanku utvrđena dinamika i plan rada na predmetnoj Strategiji

U Ministarstvu pravde održan je prvi sastanak Radnog tima za izradu Strategije reforme pravosuđa 2024-2027, sa Akcionim planom za period 2024-2025.

- Budući da se ekspertska podrška Radnom timu pruža u okviru projekta EUROL 3 (Podrška EU vladavini prava u Crnoj Gori), pored članova Radnog tima, sastanku je prisustvovao i međunarodni ekspert angažovan putem ovog projekta, kao i predstavnik Generalnog sekretarijata Vlade. Programom rada Vlade donošenje ovog strateškog dokumenta planirano je do kraja IV kvartala 2023. godine, pa je u cilju blagovremene realizacije navedene aktivnosti na sastanku utvrđena dinamika i plan rada na predmetnoj Strategiji- navodi se u saopštenju.

Usvajanjem Strategije reforme pravosuđa 2024-2027, definisaće se strateški i operativni ciljevi u oblasti pravosuđa, u cilju nastavka sprovođenja najznačajnijih reformskih prioriteta utvrđenih u pregovaračkom procesu za poglavlje 23 kada je u pitanju pravosuđe.

- Akcionim planom utvrdiće se mjere, aktivnosti, indikatori rezultata i uticaja, rokovi, nadležni organi i izvori finansiranja potrebni za sprovođenje strateških smjernica definisanih Strategijom, za 2024. i 2025. godinu. Zaključeno je da rad na novoj strategiji bazira na nalazima i preporukama iz Finalne (ex-post) evaluacije sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2022, kao i preporukama tijela EU, UN i SE i drugim relevantnim analizama i izvještajima, a u cilju definisanja budućih strateških i operativnih ciljeva, sa mjerljivim indikatorima- navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva pravde, sudstva, Državnog tužilaštva, Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta, Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Advokatske komore Crne Gore, Notarske komore Crne Gore, Komore javnih izvršitelja i  udruženja sudskih vještaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:42