Са панел дискусије / - фото: Инжињерска комора
09/11/2021 u 17:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана панел дискусиjа са градским архитектима и планерима из локалних секретариjата

Панел дискусиjа се састоjала из три тематске цjелине: тренутно стање просторног амбиjента у Црноj Гори, законодавни оквир и стратешки документи, и унапређење простора и циљеви

У уторак, 8. новембра 2021. године, у Хотелу Воко Подгорица одржана jе панел дискусиjе коjу jе организовала Струковна комора архитеката, са одређеним броjем градских архитеката, и архитеката и планера из локалних секретариjата за урбанизам и планирање, саопштено је из Инжињерске коморе Црне Горе.

Панел дискусиjи су испред коморе архитеката присуствовали предсjедник струковне коморе архитеката Новица Митровић, и чланови Извршног одбора струковне коморе архитеката Тамара Маровић и Марко Радоњић.  

У раду панел дискусиjе су учествовали Главни градски архитекта Главног Града Подгорице Филип Алексић, Главни градски архитекта Приjестонице Цетиње Мариjа Мрваљевић, Главни градски архитекта Општине Будва и Општине Беране Владан Стевовић, Главни градски архитекта Општине Тиват Марко Поповић, Главни градски архитекта Општине Котор Сенка Лазаревић, Главни градски архитекта Општине Бар Игор Милошевић, Главни градски архитекта Општине Биjело Поље Бисера Алихоџић, Главни градски архитекта Општине Никшић Младен Вуjовић, Секретар Секретариjата за уређење и одрживи развоj  Главног Града Подгорице Миљан Баровић, и Секретар Секретариjата за уређење простора Општине Бар Даринка Мартиновић-Милошевић.

Панел дискусиjа се састоjала из три тематске цjелине: тренутно стање просторног амбиjента у Црноj Гори, законодавни оквир и стратешки документи, и унапређење простора и циљеви. Учесници су представили проблеме коjе имаjу у свакодневном раду, а коjи произилазе из лоше и неквалитетне планске документациjе, несређеног законодавног оквира, бесправне градње и легализациjе обjеката, али и неквалитетних проjектантских рjешења.  

На дискусији је закључено  да приjе свега треба радити на изради квалитетне планске документациjе и дигитализациjе коjа jе предуслов за њихов рад, да мора постоjати квалитетан мониторинг простора, али и боља повезаност у раду локалних и државних органа, да jе неопходна израда државних смjерница архитектуре и правилника о свим врстама обjеката, да се питање легализациjе обjеката и читавог законодавног оквира мора риjешити на квалитетниjи начин, али и да jе неопходно стручно усавршавање и обука архитеката. 

Учесници панела су поручили да су овакви састанци неопходни, како би се размиjенила мишљења и искуства, коjа се могу искористити у циљу унапређења рада струке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:03