/ - Фото: МУП
23/11/2021 u 14:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржана промоција мултифункционалног роботичког система за акције заштите и спашавања

Укупна вриједност пројекта је 5.893.687 еура, од чега је допринос Европске уније 85% укупних пројектних трошкова. Буџет пројекта за Црну Гору износи 1.216.500 еура

Данас је у Подгорици презентован  мултифункционални роботички систем за акције заштите и спашавања, који је набављен уз подршку Европске уније у оквиру пројекта “TO BE READY” који се финансира у оквиру IPA INTERREG Програма прекограничне сарадње између Италије, Црне Горе и Албаније.

- Вриједност роботичког система је 950.000 €, има вишеструку намјену за потребе система заштите и спашавања, који се може користити за акције заштите и спашавања у случају техничко-технолошких хазарда, тј. пожара великих размјера у производним погонима, у случају саобраћајних несрећа, хемијско-биолошких хазарда, уклањања минско експлозивних средстава, као и током елементарних непогода тј. поплава, уклањања рушевина у случају земљотреса, гашења шумских пожара, итд. Коришћењем оваквих система значајно се повећава безбједност спасилаца односно чувају њихови животи-саопштено је из МУП-а.

Зоран Миљанић, државни секретар у МУП-у,  истакао је задовољство што је црногорски систем унапријеђен овим специјализованим видом опреме, што је и потврда да Министарство унутрашњих послова прати савремена кретања у систему заштите и спашавања.

- Поред функционалне важности ове опреме, желим да нагласим још једну, исто тако важну димензију, а то је регионална сарадња - саопштио је и додао да Црна Гора потврђује да је  кредибилан партнер европским партнерима у реализацији оваквих и сличних пројеката.

В.д. генералног директора за заштиту и спашавање МУП-а, Миодраг Бешовић је казао да ће овај високософистицирани систем унаприједити одговор на природне и техничко-технолошке непогоде и допринијети да се акције заштите и спашавања спроводе са много више сигурности, јер се овај роботички систем користи са безбједне удаљености и замјењује спасиоце гдје је велики ризик по њихове животе.

Ингве Енгстром, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори казао је да су прекогранични програми ЕУ осмишљени  да подрже локално становништво и промовишу заједничке европске вриједности повјерења, међусобног поштовања и сарадње.

- Природне катастрофе не познају границе и због тога комшије треба заједнички да се баве управљањем ризицима и цивилном заштитом. Пројекат To Be Ready не само да модернизује систем управљања природним опасностима и ствара нова знања, већ јача везе и солидарност широм региона. Европска унија ће наставити да се залаже за зелену агенду, борбу против климатских промјена, као и спречавање и ублажавање посљедица катастрофа. Наставићемо и са финансирањем пројеката у овој области у Црној Гори - истакао је.

Лука Зелиоли, амбасадор Републике Италије у Црној Гори је саопштио да се пројекат TO BE READY реализује у Р.Италији – у регијама Молизе и Пуља, Црној Гори и Републици Албанији те да је циљ пројекта  јачање прекограничне сарадње у превенцији ризика од природних непогода и других несрећа. Захвалио је Министарству унутрашњих послова на активној улози у пројекту и нагласио да је неопходан заједнички рад како би се остварио циљ, а то је заштита људских живота.

Ивана Вујошевић, савјетница главне преговарачице честитала је партнерима на пројекту, на успјешној реализацији досадашњих активности и изнијела очекивање да ће тако бити и у наставку пројекта, до краја јуна 2022. године. Захваливши Европској унији на континуираној подршци, казала је да ће ова модерна опрема бити врло значајна за Црну Гору.

- Природне непогоде су од значаја за све државе укључене у овај програм и захтијевају заједничко промишљање и заједнички одговор. Зато кроз размјену знања и искустава, учење од наших партнера из ЕУ, заједничке вјежбе и набавку савремене опреме, попут ове чијој презентацији данас присуствујемо, доприносимо већој спремности наших служби заштите и спашавања за одговор на природне непогоде и технолошке хазарде и приближавамо се стандардима ЕУ у области цивилне заштите - нагласила је Вујошевић.

Радомир Шћепановић, начелник Дирекције за оперативне послове у Директорату за заштиту и спашавање МУП-а који је и координатор пројекта исказао је захвалност партнерима и задовољство због значајног доприноса црногорском систему, који не само што ће олакшати рад, већ представља и својеврсно признање да овај систем заиста улаже напоре на одржавању своје функционалности.

Укупна вриједност пројекта је 5.893.687 €, од чега је допринос Европске уније 85% укупних пројектних трошкова. Буџет пројекта за Црну Гору износи 1.216.500 €. 

Пројекат TO BE READY се реализује у Републици Италији – у регијама Молизе и Пуља, Црној Гори и Републици Албанији, а имплементирају га Регија Молизе (водећи партнер), Одсјек за цивилну заштиту Регије Пуља, Директорат за заштиту и спашавање МУП-а Црне Горе, Министарство одбране Републике Албаније, док је Министарство унутрашњих послова Републике Албаније придружени партнер. Циљ пројекта је јачање прекограничне сарадње у превенцији ризика од природних непогода и других несрећа.

Данашњој промоцији  присуствовао је и Веселко Грубишић, амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:39