/ FOTO: IGOR šLJIVANčANIN
18/11/2022 u 15:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Održana radionica za zaposlene u Službi Skupštine

Na temu Savremenih parlamentarnih trendova u izradi zakona sa zaposlenima su ispred Misije OEBS-a u Crnoj Gori razgovarali Primož Vehar i Marta Ahler, međunarodni konsultanti za pravna pitanja i ljudska prava

Dvodnevna radionica za zaposlene u Službi Skupštine Crne Gore na temu „Savremeni parlamentarni trendovi u izradi zakona“ održana je 17. i 18. novembra 2022. godine, u organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori.


- U uvodnom dijelu, zaposleni u sekretarijatima radnih tijela Skupštine imali su priliku da se upoznaju sa nalazima iz analize postupaka za donošenje zakona koje primjenjuju parlamenti u regionu OEBS-a i principima zakonodavnih smjernica na kojima trenutno radi OEBS/ODIHR. U tom kontekstu, bilo je riječi o trendovima u radu odbora, praksama i pristupima u izradi pravnih analiza, te istraživačkim metodama koje su se pokazale korisnim u izradi uporedne analize zakonskih rješenja.- navodi se u saopštenju.

Tokom obuke, razgovarano je o postupku za donošenje zakona u Skupštini Crne Gore, saradnji Skupštine i Vlade u zakonodavnom procesu, pravno-tehničkim pravilima koja se primjenjuju u izradi zakona i drugih akata, kao i digitalizaciji parlamentarnog rada.

- Uz brojne praktične vježbe, učesnici radionice su diskutovali i na teme uloge parlamenta u procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa propisima Evropske unije, izrade rodno-odgovornih zakona, kao i sprovođenja postupka procjene uticaja propisa- navodi se u saopštenju.

Na temu Savremenih parlamentarnih trendova u izradi zakona sa zaposlenima su ispred Misije OEBS-a u Crnoj Gori razgovarali Primož Vehar i Marta Ahler, međunarodni konsultanti za pravna pitanja i ljudska prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 06:41