/ FOTO: DAN PORTAL
26/07/2022 u 10:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Oftalmolozi KCCG uspješno izveli operaciju vađenja intrabulbarnog stranog tijela

Oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore uspješno su izveli operaciju vađenja intrabulbarnog stranog tijela, bakarne žice dužine 11-12 mm

Oftalmolozi Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore  uspješno su izveli operaciju vađenja intrabulbarnog stranog tijela, bakarne žice dužine 11-12 mm. Žica je  bila zabodena u unutrašnje duboke strukture zida očne jabučice (retinu, horoideu i skleru) u gotovo cijeloj dužini.

Operacija je urađena minimalno invazivnom hirurgijom, metodom vitrektomije, što je ujedno prvi put da se ovakva vrsta intervencije obavila u KCCG.

- Zbog rijetkosti mehanizma i vrste povrede u pitanju je i u svijetu izuzetno rijetka oftalmološka operacija. Pacijent kod koga je uspješno odrađena intervencija, koja je dovela do očuvanja kako anatomskog integriteta, tako i vidne funkcije, ima 62 godine a imao je povredu desnog oka zbog koje je dobio i gnojnu upalu svih unutrašnjih djelova oka. Operaciju, koja je trajala tri sata, izvela je mr sc. med. Danijela Đurović Raonić a asistirala je dr sc. med. Biljana Milojko Šćepović. Ostali članovi tima bili su anesteziolog dr Zoran Jovančević, instrumentarke Danijela Simonović i Ivana Jelušić i anestetičarka Kristina Novaković. Takođe je dr Đurović Raonić po prvi put, pacijentu starom 51 godinu, ugradila multifokalno sočivo u lijevo a zatim i u desno oko. Pacijent koji je od svoje desete godine života nosio naočare zbog kratkovidosti, sada ima vidnu funkciju na oba oka 100% bez naočara, kako na daljinu, srednju daljinu i blizinu i daju mu kao intelektualcu izuzetan radni i životni komfor- saopšteno je iz Kliničkog centra.

Ovo je, kako navode, dokaz da oftalmolozi KCCG prate savremene trendove u liječenju oftalmoloških pacijenata i kontinuiranim uvođenjem novih procedura podižu kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u Klinici za očne bolesti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

21. jun 2024 17:24