/ - MARAš DUKAJ, MINISTAR JAVNE UPRAVE
05/05/2023 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ograničeni pomaci u reformi javne uprave

Savjet za reformu javne uprave, na sjedinici kojom je predsjedavao resorni ministar Maraš Dukaj, razmatrao je ključne dokumente u procesu reforme

U Crnoj Gori su ostvareni ograničeni pomaci u reformi javne uprave, pokazali su rezultati Izvještaja o implementaciji akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za prošlu godinu.

Savjet za reformu javne uprave, na sjedinici kojom je predsjedavao resorni ministar Maraš Dukaj, razmatrao je ključne dokumente u procesu reforme.

Savjet je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, razmatrao izvještaje o implementaciji akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme javne uprave za prošlu godinu i o radu Savjeta.

“Rezultati Izvještaja su pokazali da su ostvareni ograničeni pomaci u reformi javne uprave, te da postoji potreba za daljim radom i fokusom na efikasnijoj implementaciji aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su među izazovima prepoznati politička nestabilnost, kadrovske promjene i diskontinuitet u radu, što je dovelo do promjene dinamike u realizaciji prioriteta. Ističe se da je značajan uticaj na realizaciju planiranih aktivnosti imao i sajber napad na informatičku infrastrukturu Vlade.

“Dio sjednice je posvećen diskusiji o dva izuzetno značajna procesa za reformu javne uprave, a odnose se na uvođenje sistema upravljanja kvalitetom u javnoj upravi i njenoj decentralizaciji”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da se u Crnoj Gori prvi put sistemski uvodi upravljanje kvalitetom u javnoj upravi, radi unapređenja kvaliteta za građane i privredu.

“Konačni cilj ovog procesa je da se dugoročno obezbijedi održiva dinamika upravljanja kvalitetom u Crnoj Gori, kako bi državna uprava bila profesionalna i odgovorna i osigura da se novac poreskih obaveznika troši efikasno i transparentno”, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmatrao i Metodologiju za izradu analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori, koja će, kako se navodi, prvi put obezbijediti podatke i adekvatnu polaznu osnovu za sprovođenje procesa decentralizacije i unapređenja rada lokalnih samouprava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:39