/ ФОТО: Министратсво просвјете
08/06/2022 u 15:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ојданић: Министарство просвјете даје пуни допринос што бржем развоју високог образовања

Током обиласка, Ојданић се увјерила у добре услове које Дом пружа својим корисницима. Посебну пажњу заслужује студентска менза а у новом Дому их има двије

Директорица Директората за терцијарно образовање у Министарству просвјете, Неда Ојданић, у оквиру својих редовних активности посјетила је Студентски дом у Подгорици. 

Ојданић је истакла да Министарство просвјете, као кровна институција у процесу образовања  даје пуни допринос што бржем развоју високог образовања што подразумијева и унапређење и улагање у студентски стандард. Директорат сваке године улаже у студентске и ученичке домове кроз адаптације и реконструкције, те обезбјеђује услове за квалитетнији живот ученика и студента. 

Током обиласка, Ојданић се увјерила у добре услове које Дом пружа својим корисницима. Посебну пажњу заслужује студентска менза а у новом Дому их има двије,  и три клуба. У њима се храни око 3.000 студената и око 100 ученика.

На располагању су им све врсте јела, од куваних до јела са роштиља а у клубовима могу купити сендвиче, омлете, колаче, разна пецива. Из кухиње Новог дома врши се кетеринг за подгоричке школе  „1. јун“ и „Лјубовић“. Храна се спрема по мјесечном јеловнику који се мијења уз договор са студентским комисијама које су формиране прије мјесец дана. Функционишу двије комисије, једна од представника студената из Дома и друга од представника Студентског парламента.

Представници у комисијама, Александар Миличић и Владимир Фатић кажу да имају одличну комуникацију са студентима. Књига примједби је увијек активна, али до сада није било значајних одступања. Студенти кажу да менза обезбјеђује храну и онима који посте, истичући да је својевремено Реис Исламске заједнице Рифат Фејзић изразио посебно задовољство односом према студентима током поста. У јеловнику су заступљене све врсте намирница, а надлежнима је најважније да се свим корисницима припреми и сервира здравствено безбједна храна. Како би се што квалитетније примјењивао ХАЦЦ систем  (квалитетна исхрана) који се  у Дому примјењује од 2015. године, имају прилагођене процедуре.

Институт за јавно здравље, према уговору, два пута годишње провјерава микробиолошку исправност намирница и јела, воде за пиће, хигијену радних површина, инвентара и опреме и санитарне прегледе запослених. Последње анализе рађене су крајем фебруара мјесеца и сви узорци су били уредни. Студенти за мензу мјесечно издвајају 23,10 еура док је за средњошколце цијена око 16 еура. 

Студентске собе су у доста добром стању. Последњом адаптацијом уређена су купатила и поплочани ходници. Према ријечима директора ЈУ „Дом ученика и студената“ Луке Илића, намјера им је да у наредном периоду реконструишу кровове, уреде вентилацију, обнове душеке и окрече зидове. 

Министарство просвјете, како је рекла директорица Директората за терцијарно образовање Неда Ојданић,  је ту да помогне. Будућим академским грађанима се морају обезбиједити најбољи услови, по европским и свјетским стандардима, јер то заслужују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 00:16