/ - фото пр центар
20/12/2021 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Окончање ХИВ епидемије да буде политички и финансијски приоритет

Регион Европе је и даље далеко од зацртаног циља, односно окончања пандемије ХИВ-а, а то би требало да буде политички и финансијски приоритет држава, саопштено на Регионалној конференцији о одрживости ХИВ услуга у Југоисточној Европи.

Конференција је завршни догађај трогодишњег регионалног #SOS пројекта који у Црној Гори имплементира ЦАЗАС са невладиним организацијама Јувентас, Црногорска Фондација за ХИВ и вирусне хепатитисе, Заштита, Квир Монтенегро и СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Подгорица, уз подршку Алијансе за јавно здравље из Украјине и Глобалног фонда за ХИВ/АИДС, туберкулозу и маларију.

Шефица Канцеларије СЗО у Црној Гори, Мина Брајовић, истакла је да је АИДС и даље једна од најсмртноснијих пандемија нашег доба.

- Упркос глобалном консензусу да се смањи број умрлих од АИДС-а и број новоинфицираних на мање од пола милиона до краја 2020, нажалост АИДС је однио 680 хиљада људских живота прошле године. У свијету живи 37,7 милиона особа са ХИВ инфекцијом- казала је Брајовић.

Током пандемије коронавируса посебно су, како је рекла, погођене ХИВ позитивне особе и то вишеструко.

-Подаци упућују да су особе које живе са ХИВ-ом суочене са повећаним ризиком инфекције од САРС Цов 2 вируса и умирања од Цовид- 19. Бројни сервиси широм Европе и свијета су суспендовани. Према подацима Свјетске здравствене организације, наше Регионалне канцеларије за Европу, забиљежен је пад од 24 процента у смислу стопе новодијагностификованих ХИВ случајева у периоду 2019-2020- казала је Брајовић.

Закашњело дијагностиковање је, како је указала, озбиљан изазов у цијелом региону, при чему у 50 одсто случајева, код особа које живе са ХИВ инфекцијом, ХИВ је дијагностикован касно.

Иако је у посљедње двије деценије забиљежен значајан напредак у борби против ХИВ-а, Брајовић је нагласила да је регион Европе и даље далеко од зацртаног циља односно, како је рекла, окончања пандемије.

- Европа није остварила циљ да 90 одсто особа са ХИВ-ом буде тестирано, да 90 одсто особа са дијагностикованом ХИВ инфекцијом буде на антиретровиралној терапији и да 90 одсто особа на овој терапији има стабилну вирусну супресију- рекла је Брајовић.

Свјетска здравствена организација, како је казала,  препоручује земљама чланицама да окончање ХИВ епидемије буде политички и финансијски приоритет земаља чланица.

Опширније ОВДЈЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:52