/ - PHOTO BY MLADEN BORISOV ON UNSPLASH (илустрација)
20/02/2022 u 18:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман: Ковид-19 ризик који води ка проблемима менталног здравља дјеце

Такође се запажа да надлежни органи нису успоставили методологије процјене утицаја донијетих мјера на остваривање права дјеце, наводе у саопштењу

Институција Заштитника људских права и слобода Црне Горе, уз подршку УНИЦЕФ-а, спровела је истраживање и сачинила извјештај о утицају мјера за спречавање ширења вируса Ковид-19 на ментално здравље дјеце у Црној Гори, који ће бити представљен у уторак.

-Анализирано је како су одређене мјере утицале на животни стандард дјеце (сиромаштво), запослење родитеља, здравствено стање чланова породице, квалитет и приступ образовању, слободно вријеме, њихово емотивно стање, страхове, стрес и слично-наводе у саопштењу из Институције Омбудсмана.

Предмет анализе били су ставови и мишљења дјеце и родитеља, као и професионалаца који са њима директно раде (наставници, васпитачи, педагози, социјални радници, дефектолози, терапеути.) 

-Бавили смо се и утицајем мјера на рањиве групе: дјецу са сметњама у развоју, дјецу без родитељског старања, дјецу из сеоски подручја и др. Анализом је посебно третирана и појава насиља, како у породици, тако и међу вршњацима. Заштитник је посебну пажњу посветио и анализи нормативног оквира, у односу на ступање на снагу различитих ограничавајућих мјера кроз њихов утицај на остваривање одређеног права дјетета, вођећи рачуна на динамику донесених мјера, њихову рестриктивну моћ и обухват дјеце на коју утиче- поручују у саопштењу.

Додају:"На основу анализе постојећег стања и резултата спроведеног истраживања, између осталог, закључено је да Ковид19 представља додатни ризик који води ка проблемима менталног здравља код дјеце".

-Такође се запажа да надлежни органи нису успоставили методологије процјене утицаја донијетих мјера на остваривање права дјеце, као и да постоји недовољна међусекторска сарадња у превенцији и подршци дјеце и породица током пандемије. Анализа је показала и неадекватну доступност постојећих сервиса подршке у оквиру образовних, здраствених и социјалних установа. У циљу побољшања стања у овој области дате су препоруке Влади Црне Горе, Савјету за борбу против вируса Ковид-19, Савјету за права дјетета, надлежним министарствима и институцијам-поручују у саопштењу.

Додају:"По усаглашеној методологији Европске мреже омбудсмана за дјецу и УНИЦЕФ-а (ЦРИА: Цхилд Ригхтс Импацт Ассессмент) истраживање на ову тему, осим у Црној Гори, спроведено је и у Албанији, Кипру, Словачкој, Србији, Бугарској, Грчкој, Исланду, Шведској, Норвешкој, Грузији, Киргистану, Молдавији, Таџикистану, Узбекистану".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 13:23