Са ранијег протеста родитеља дјеце са аутизмом / Редакција Дана
20/10/2021 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман утврдио да је дјеци са сметњама у развоју повријеђено право на здравствену заштиту

Из Фонда за здравствено осигурање наводе да, због недостатка дефектолога и логопеда, дјецу упућују у Институт у Београду, те да од 2014. за те трошкове издвајају између 500.000 и 600.000 еура годишње

Заштитник људских права и слобода утврдио је по притужби 13 родитеља дјеце са сметњама у развоју да је малишанима повријеђено право на квалитетну здравствену заштиту, иако Фонд за здравствено осигурање од 2014. године издваја између 500.000 и 600.000 еура годишње за третмане дјеце у Београду. Омбудсман је препоручио Министарству здравља да у здравственим установама у Црној Гори обезбиједе кадар за третмане дјеце са сметњама у развоју, са чиме су у свом изјашњењу сагласни Клинички центар Црне Горе и Центар за аутизам.

Родитељи су у притужби истакли да, и поред тoга што их Фонд за здравствено осигурање упућује на лијечење у Београд, тамо немају адекватне третмане и изложени су додатном финансијском трошку. Из Фонда за здравствено осигурање истичу да се дјеца због дефицита дефектолога и логопеда упућују у Институт за патологиjу говора и експерименталну фонетику "Ђорђе Костић" у Београду – ИЕФПГ.

– Родитељи истичу да се дjеца са сметњама у развоjу упућуjу на лиjечење ван граница своjе државе, jер матична држава не може да им обезбиjеди довољан броj третмана; да се у Београду суочаваjу са броjним проблемима; да сумњају да ова институциjа не поштуjе у потпуности уговор коjи jе потписан са Фондом здравства Црне Горе, па сматраjу да би требало провjерити да ли су те сумње основане; да када их доктор упути за Београд добиjу информациjу да ће диjете на дневном нивоу добити два индивидуална логопедска часа, као и jедан час боравка у групи са jош неколико дjеце, али да су, међутим, ствари у реалности другачиjе; да дjеца немаjу индивидуалне часове у Београду, већ добиjу, врло риjетко, jедан логопедски час на коjем логопед ради "1 на 1" са дjететом, а на другом часу диjете jе увиjек споjено са другим дjететом; да се врло често дешава да дjеца коjа су на истом часу немаjу исту диjагнозу и нису исте старосне доби, као ни сензибилитета; да оваj институт не нуди дjеци ништа осим логопедских третмана, а сва ова дjеца захтиjеваjу рад са дефектологом и психологом, тако да су родитељи, осим што већ плаћаjу смjештаj и храну, принуђени да плаћају додатно приватне часове код дефектолога – наводи омбудсман.

Сопствени кадар уштеда за државу и родитеље

Омбудсман је препоручио Министарству здравља да предузме потребне мjере и радње на обезбjеђењу довољних кадровских капацитета здравствених установа за рад са дjецом са сметњама у развоjу.

– Фонду за здравствено осигурање је прпеоручено да испита да ли jе начин пружања логопедско-дефектолошких услуга у ИЕФПГ "Ђорђе Костић" у Београду у складу са потписаним уговором, те с тим у вези да предузме одговараjуће активности; да родитеље упозна са основним пакетом услуга коjе покрива Фонд, да врши евалуациjу квалитета услуга коjе осигураници – дjеца остваруjу у здравственим центрима изван Црне Горе – наводи омбудсман.

У изјашњењу Клиниког центра и Центра за аутизам наводи се да су сагласни да jе потребно изнаћи решење и обезбиjедити услове за третмане дjеце у Црноj Гори, чиме би се не само уштедjела средства нашег Фонда здравства, већ би се поштедjели и родитељи додатних трошкова, те емотивних патњи коjе изазива раздвоjеност од остатка породице.

Омбудсман запажа да jе у Црноj Гори, када jе риjеч о остваривању права на здравствену заштиту дjеце са сметњама у развоjу, коjи, нериjетко имаjу говорно-jезичке потешкоће, евидентан недостатак стручног кадра (логопеда и других дефектолога) за рад са овом дjецом.

– Иако jе 2018. године отворен национални Центар за аутизам, развоjне сметње и дjечиjу психиjатриjу "Огњен Ракочевић" – специjализована медицинска установа, коjа треба да се бави проблемима аутизма, развоjним препрекама код дjеце и дjечjом психиjатриjом, ниjесу задовољене потребе дjеце за том врстом услуга. Услед релативно малог броjа стручног кадра, у односу на броj дjеце – корисника логопедских, психолошких и других дефектолошких услуга, годишње се 200–250 дjеце упућуjе у Републику Србиjу на лијечење. Фонд за здравствено осигурање заштитнику jе доставио изjашњење у коjем се, од 2014. године до ове године, сваке године упути 200–250 дjеце, а годишњи трошкови Фонда се крећу од 500.000 до 600.000 еура. Фонд је у вези са наводима незадовољних родитеља затечен, jер се ниjедан од родитеља ниjе обраћао Фонду и жалио на начин пружања услуга, односно исказао незадовољство третманима према њиховоj дjеци у ИЕФПГ; да jе Фонд са упућеном инициjативом родитеља упознао ИЕФПГ и затражио изjашњење. Такође се истиче да jе Фонд сагласан са захтjевима родитеља да се изнађе могућност да се потребни третмани за лиjечење дjеце обезбиjеде у нашим здравственим установама; да, међутим, рjешавање ове прблематике ниjе jедноставно у Црноj Гори због недостатка кадра; да jе љекарима из Центра за аутизам позната ситуациjа са дефицитом кадрова, тj. одливом кадра у вртићима и школама – објашавају у мишљењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:54