/ Дјевојчица трпи злостављање у продуженом трајању: Илустрација
30/06/2021 u 09:30 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсман утврдио да су тужилаштво и Центар за социјални рад игнорисали ухођење и приjетње киднаповањем

Дјевојчици су непознати делинквенти на друштвеним мрежама отварали профиле на којима су објављивали слике док су је уходили, а пријетили су да ће једног дана нестати

Заштитник људских права и слобода утврдио је неадекватно и неблаговремено поступање тужилаштва у Котору и Центра за социjални рад за Котор, Тиват и Будва, који дужи временски период нијесу предузимали одговарајуће активности како би дјевојчицу из једног приморског града заштитили од пријетњи и прогона на друштвеним мрежама, а коjоj jе приjећено и киднаповањем. Дјевојчици су непознати делинквенти на друштвеним мрежама отварали профиле на којима су објављивали њене фотографије које су настајале док су је уходили, а све су то пратили вулгарни коментари. На лажним профилима су обjављиване приjетње дjевоjчици, њеноj породици и приjатељима, а све је кулминирало када је са лажног профила почео да се најављује нестанак дјевојчице, а након тога и отворене приjетње да ће jоj се нестанак и/или киднаповање заиста и догодити.

Омбудсман наводи да су дjевоjчица и њени родитељи Центру безбједности у више наврата приjављивали неприjатности, приjетње и прогон са коjим се суочаваjу. Наводи и да је полиција поступала по приjавама и обавjештавала државног тужиоца, а полицајци су узели и изjаве од малољетника за које је прогоњена дјевојчица сумњала да праве профиле. Надлежно тужилаштво у Котору је три пута одбило пријаву и тек након четврте пријаве тужилац је утврдио постојање кривичног дјела – неовлашћено прикупљање и коришћење личних података, а с обзиром на то да су се пријетње наставиле уврђено је да постоји и кривично дјело прогањање. Међутим, пријетње су се и поред тога наставиле, па је полиција морала да чува дјевојчицу, а надлежни Центар за социјални рад, иако упознат са ситуацијом, није предузео ништа. У мишљењу омбудсмана се наводи и да "стручни радници овог органа ниjесу обавили директан разговор са малољетном дjевоjчицом jер чекаjу смjернице Министарства финансиjа и социjалног старања с обзиром на то да jе риjеч о малољетноj дjевоjчици коjа преживљава психичко насиље због увредљивих порука сексуалне конотациjе, напада и приjетњи".

– Елементи насиља су били више него jасни, а узнемиреност и уплашеност дjевоjчице евидентна, те ниjе jасна потреба надлежног органа за социjалну и дjечjу заштиту да у конкретном случају од министарства тражи смjернице за поступање. Координисана активност представника полициjе и Центра за социjални рад у свим случаjевима када jе у питању малољетно лице jе минимум стандарда коjи се у поступању очекуjе, међутим, у конкретном случаjу jе то изостало. Непоступање надлежних служби и орана, посебно у првом периоду када су узнемиравање и приjетње почеле, довело jе дjевоjчицу у стање озбиљне уплашености и неповjерења, али и неизвjесности шта ће са њом бити jер нигдје гдје се обрати не наилази на подршку, повjерење и заштиту – наводи се у мишљењу Снежане Миjушковић.

Последице по жртву далекосежне

Миjушковићева наводи да jе у конкретном случаjу изостала правовремена и координисана акциjа што jе у многоме усложило проблем и пролонгирало његово дjеловање, а самим тим довело жртву у незавидан положаj.

– Последице дуготраjног трпљења континуираног насиља, страха и неизвjесности, посебно у адолесцентском периоду су озбиљне и далекосежне – наводи се у мишљењу.

Оваква ситуациjа, како појашњавају, указуjе да и поред свих активности коjе су предузимане од стране надлежних органа не постоjи координисана сарадња.

Мијушковић констатуjе да узнемиравање дjевоjчице путем друштвених мрежа траjе дуг временски период, односно од jануара ове године и да се, поред приjављеног узнемиравања и евидентних приjетњи, стиче утисак да надлежни органи нијесу са довољном пажњом схватали приjаве дјевојчице те задуго тужилац ниjе налазио елементе и адекватан разлог за покретање поступка по службеноj дужности.

– Центар за социjални рад као веома важна карика у процесу заштите дjетета од било коjе врсте насиља и узнемиравања jош увиjек ниjе предузео нити jедну радњу у односу на дjевоjчицу и њену породицу – наводи Миjушковићева у мишљењу.

Заштитник подсjећа да су неприjатности и приjетње коjе су евидентно континуирано догађале посредством друштвене мреже дефинисане као "експлоатациjа дjеце на интернету", односно експлоатациjа путем информационих и комуникационих технологиjа коjа по дефинициjи подразумиjева насиље, искоришћавање, злоупотребу и/или злостављање дjеце од стране одраслих и/или вршњака.

– Чињеница да надлежни органи ниjесу препознали да jе у питању оваj вид насиља према дjевоjчици, злоупотребом информациони технологиjа у конкретном случаjу друштвене мреже, забрињава jер jе то jедан од врло распрострањених облика насиља и злостављања посебно међу адолесцентима.Овом случаjу се од стране тужиоца посвећуjе пажња тек након неколико приjава – указуjе се у мишљењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:05