Nerma Dobardžić / -foto: OMBUDSMAN.CO.ME
19/11/2022 u 18:56 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оmbudsman utvrdio: Ministarstvo prosvjete diskriminisalo asistente za Rome

Na osnovu saznanja da su pojedine škole raspisale konkurse za saradnike u socijalnoj inkluziji na period kraći od 31. avgusta 2022, zaštitnik je pokrenuo postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda po sopstvenoj incijativi

Instituciјa Zaštitnika ljudskih prava i sloboda dala јe Ministarstvu prosvјete preporuku da preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti uključujući i zakonodavne kako bi saradnici u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana zasnovali radni odnos, na osnovu jednakosti sa drugim kategorijama zaposlenih u oblasti obrazovanja. Ta preporuka јe usliјedila pošto јe ombudsman utvrdio da ministarstvo stavlja u neјednak položaј asistente za sociјalnu inkluziјu, u odnosu na druge zaposlene u prosvјeti, јer sa njima prekida ugovore u јulu, a onda ih opet zapošljava kada počne školska godina, ostavljaјući na taј način veliki broј lica bez primanja na period od mјesec i više dana.

Na osnovu saznanja da su pojedine škole raspisale konkurse za saradnike u socijalnoj inkluziji na period kraći od 31. avgusta 2022. godine do kada rade sve druge kategorije zaposlenih u oblasti obrazovanja, zaštitnik je pokrenuo postupak ispitivanja povrede ljudskih prava i sloboda po sopstvenoj incijativi.

Ministarstvo prosvjete se, u ispitnom postupku kod zaštitnika, izjasnilo da je odluka da se sa saradnicima u socijalnoj inkluziji potpiše ugovor do 10. jula 2022. godine donesena na osnovu utvrđenog školskog kalendara, budući da profesionalne obaveze saradnika u socijalnoj inkluziji vezane za sistem obrazovanja prestaju sa završetkom nastave u školskoj 2021/22. godini. Dalje su naveli da u ljetnjem periodu nema nastave, pa da smatraju da je odluka o trajanju ugovora cjelishodna, te da se ostale obaveze koje, eventualno, u to vrijeme imaju saradnici u socijalnoj inkluziji, ne odnose striktno na oblast prosvjete.

– Primjenjujući antidiskriminacione i druge pravne standarde, a posebno navedenu praksu Evropskog suda za ljudska prava, zaštitnik konstatuje da bi postojeće različito postupanje prema saradnicima u socijalnoj inkluziji u odnosu na druge kategorije zaposlenih u oblasti obrazovanja moglo biti nediskriminatorno samo ako ima objektivno i razumno opravdanje, odnosno ako ima "legitiman cilj" i ako postoji razumnan odnos proporcionalnosti između upotrebljenih sredstava i cilja koji se njima želi postići. Zaštitnik smatra da ministarstvo nije pružilo objektivno i razumno opravdanje za različito postupanje prema saradnicima u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana. U tom smislu, ponavlja već ranije izrečeni stav da okolnost da u ljetnjem periodu nema nastave nema karakter objektivnog i razumnog opravdanja jer ta okolnost kao što nije smetnja za angažovanje drugih kategorija zaposlenih, ne može biti stvarna smetnja ni za angažovanje ove kategorije zaposlenih. Jasno je da je obrazovanje mnogo širi koncept od nastave. Nadalje, tvrdnju ministarstva da se obaveze koje, eventualno, u to vrijeme imaju saradnici u socijalnoj inkluziji ne odnose striktno na oblast prosvjete, zaštitnik smatra nejasnom i da nema potencijal objektivnog i razumnog opravdanja, ističe se u mišljenju koјe potpisuјe zamјenik zaštitnika Nerma Dobardžić.

Zakon jasan

Zakonom o radu zabranjena јe neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na rasu, boju kože, nacionalnu pripadnost, društveno ili etničko porijeklo, vezu sa nekim manjinskim narodom ili manjinskom nacionalnom zajednicom, jezik, vjeru ili uvjerenje, političko ili drugo mišljenje, pol, promjenu pola, rodni identitet, seksualnu orijentaciju, zdravstveno stanje, invaliditet, starosnu dob, imovno stanje, bračno ili porodično stanje, trudnoću, pripadnost grupi ili pretpostavci o pripadnosti grupi, političkoj partiji, sindikalnoj ili drugoj organizaciji, ili neko drugo lično svojstvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:04