Kojašević
02/03/2023 u 10:54 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ombudsman utvrdio: Policiјa ponižavala crnogorskog fudbalera Damira Kojaševića

Ombudsman јe nakon ispitnog postupka utvrdio da јe јedan policiјski službenik fudbalera Damira Koјaševića udario u predјelu vrata, ali da nisu mogli ustanoviti da se napad desio pred dјecom iako јe u blizini bila škola

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio јe da јe grupa crnogorskih policaјaca povriјedila pravo na nepovredivost fizičkog psihičkog integriteta crnogorskog fudbalera Damira Kojaševića. Kaјošević јe u oktobru prošle godine grupu službenika policiјe optužio da su ga napali bez razloga. Nakon spornog događaјa obјavljen јe i video-snimak, a Koјaševićev advokat јe u pritužbi ombudsmanu naveo da se incident dogodio 28. oktobra 2022. godine kada јe tročlana policijska patrola zaustavila i torturisala fudbalera, koji nije pružao nikakav verbalni i neverbalni otpor službenicima Uprave policije, već je bio kooperativan prilikom pregleda, pri čemu je imao slomljenu ruku u gipsu. U pritužbi јe naglašeno da se sve dešavalo u blizini osnovne škole, gdje uči i sedmogodišnja Koјaševićeva kćerka, a gdje su i djeca imala priliku da gledaju torturu, te da o navedenom postoji video-snimak, koji su mediji objavili.

– Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka utvrđeno јe da je jedan policijski službenik predmetnom prilikom podnosiocu pritužbe zadao udarac desnom šakom u predjelu vrata, iako podnosilac pritužbe u tom trenutku nije pružao bilo kakav vid otpora, a nakon čega je kod podnosioca pritužbe konstatovana hiperemija i otok nepravilnog kružnog oblika, oko pet santimetara prečnika, u predjelu vrata sa desne strane ispod ušne školjke, odnosno, prema izvještaju ljekara specijaliste – desno retraurikularno eritem (crvenilo) u predjelu vrata. Predmetnom događaju su prisustvovala još dva policijska službenika. Navode u pritužbi koji se odnose na aspekt javnosti, zaštitnik nije mogao cijeniti, jer se na dostavljenom video-zapisu ne vidi prisustvo djece, niti je ta tvrdnja na drugi način potkrijepljena pritužbom, navedeno јe u mišljenju ombudsmana.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ističe da činjenica da je Odјeljenje bezbјednosti Podgorica odmah po saznanju za medijski članak "Policija tukla crnogorskog reprezentativca", upoznalo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je dalo određene instrukcije, nakon kojih je predmet dostavljen ODT-u na ocjenu i mišljenje, kao i činjenica da je cjelokupne spise predmeta proslijedio Odjeljenju za unutrašnju kontrolu i Etičkom odboru u cilju utvrđivanja elemenata disciplinske odgovornosti, idu u prilog težnji da se uspostavi nulta tolerancija na svaki oblik zlostavljanja.

Ljekarski izvještaj nije po propisima

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ukazuje da izvještaj ljekara specijaliste od 28. oktobra prošle godine, nije sačinjen u skladu sa Istanbulskim protokolom. Naime, Istanbulski protokol propisuje način dokumentovanja povreda lica koje tvrdi da je prije toga zlostavljano ili mučeno od strane policijskih službenika. Zaštitnik podsjeća da izvještaj ljekara treba sadržati detalje o pacijentu, mjesto i vrijeme, detalje istorije događaja, fizički pregled i terapiju, identifikaciju i opis povreda, ostale informacije iz medicinskih zapisa, i zaključak o stepenu podudarnosti povreda. Konkretni izvještaj Kliničkog centra nije sadržao jasan opis povreda, kao ni fotografiju povrede. Sa tim u vezi, Zaštitnik podsjeća na obavezu sačinjavanja fotografija u boji, što je prije moguće, čak i najjednostavnijim foto-aparatom.

Međutim, zaštitnik je utvrdio da sačinjene službene zabilješke postupajućih policijskih službenika ne korespondiraju sa sadržinom video-zapisa. Zaštitnik još jednom podsjeća da borba protiv izuzimanja od odgovornosti mora početi kod kuće, tj. u okviru same službe (policijske ili zatvorske, vojnih vlasti, itd.).

– U mnogim slučajevima, kada uslijede tvrdnje da je došlo do zlostavljanja od strane službenog lica, kolege se iz lojalnosti drže zajedno i uzajamno pomažu, a ponekad čak i prikrivaju protivzakonite postupke drugih kolega. Ovakvo postupanje nije u skladu ni sa stavom Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja koji je našoj državi još 2008. godine preporučio da je potrebna "pozitivna akcija, putem obuke i primjerom, da bi se promovisala kultura u kojoj se smatra ispravnim i profesionalno isplativim biti u timu koji se uzdržava od pribjegavanja zlostavljanju i gdje je ispravni postupak prijaviti zlostavljanje koje su počinile kolege. Mora postojati jasno shvatanje da se odgovornost za zlostavljanje proteže dalje od samih počinilaca na sve one koji znaju, ili bi trebalo da znaju na osnovu svog položaja da se zlostavljanje dešava, a ne preduzimaju radnje na njegovom sprečavanju niti ga prijavljuju. To podrazumijeva postojanje jasne linije izvještavanja, kao i usvajanje zaštitnih mjera za osobe koje prijavljuju zlostavljanje. Štaviše, zaštitinik primjećuje da bi, u opisanim okolnostima, napori podnosica pritužbe da dokaže zlostavljanje vjerovatno bili uzaludni bez postojanja video-zapisa – ociјenio јe ombudsman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:54