/ - FOTO: PR CENTAR
14/12/2023 u 15:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Omogućiti da lična dokumenta transrodnih osoba budu u skladu sa njihovim samoodređenjem

Kampanja “Ja LIČNO.”, koja je realizovana u okviru projekta fokusira se, kako je rekla, na opovrgavanje dominantnih, a pogrešnih narativa o transrodnim osobama

 Zakon o pravnom prepoznavanju roda baziranom na samoodređenju riješiće jedan od najvećih problema sa kojim se transrodne osobe sočavaju i omogućiti da njihova lična dokumenta oslikavaju ono što jesu i kako se osjećaju, saopštila je programska koordinatorka u Asocijaciji Spektra Marija Jovanović, prenosi PR Centar.

Ona je, u izjavi za PR Centar, predstavila rezultate projekta “Pravno prepoznavanje roda - korak ka jednakosti”, koji je realizovala Spektra, a  podržao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u okviru programa „OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE“ koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Jovanović je istakla institucije zahtijevaju sterilizaciju od trans osoba što je, kako je naglasila, najnehumanija praksa današnjice, a Crna Gora je jedna od svega devet zemalja u Evropi koje je imaju.

Kampanja “Ja LIČNO.”, koja je realizovana u okviru projekta fokusira se, kako je rekla, na opovrgavanje dominantnih, a pogrešnih narativa o transrodnim osobama.

- Ona prikazaje činjenicu da transrodne osobe jednostavno žive svoj život u skladu sa sopstvenim osjećajima i potrebama, te da na tom putu svojim identitetom ne ugrožavaju nikoga. Kampanja je do sada na društvenim mrežama ostvarila doseg od 274 hiljade, a takođe je bila emitovana na nacionalnom emiteru tri puta dnevno tokom sedam dana - navela je Jovanović.

Programska asistentkinja u Asocijaciji Spektra Danijela Nikić, kazala da su sproveli projekat “Pravno prepoznavanje roda - korak ka jednakosti”, čiji je cilj da doprinose unapređenju kvaliteta života transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba u Crnoj Gori kroz jačanje same zajednice, podizanje svijesti javnosti o ovoj temi kao i doprinos procesu usvajanja Zakona o pravnom prepoznavanju roda na osnovu samoodređenja.

- Organizovali smo seminar o zagovaračkoj kamanji za pravno prepoznavanje roda na osnovu samoodređenja kojem je prisustvovalo 20 osoba među kojima su članovi i članica radne grupe, aktivisti/kinje i volonteri/ke. Cilj ove aktivnosti je bio da se ojačaju kapaciteti primarno članova i članica radne grupe koja je zadužena za kreiranje nacrta Zakona o pravnom prepoznaju roda, ali i drugih relevantnih aktera/ki u ovom procesu - kazala je Nikić.

Dodala je da će Zakon uskoro biti na javnoj raspravi i da je izuzetno važno da svi koji učestvju u tom procesu budu adekvatno pripremljeni da doprinesu njegovom usvajanju.

Programska asistentkinja u radu sa zajednicom u Asocijaciji Spektra, Iskra Đurišić, objasnila je da pravo na samoodređenje podrazumijeva mogućnost svake osobe da slobodno živi i bezuslovno se izražava u skladu sa sopstvenim osjećajem i identitetom.

Đurišić je rekla da grupe samopodrške Spektra organizuje već skoro sedam godina, a ta aktivnost ima za cilj da stvori siguran prostor za transrodne, rodnovarijantne i interpolne osobe, za njihove porodice i prijatelje, ali i sve one koji propituju svoj rod.

- U okvru ovog projekta imali smo 20 grupa u kojima je prosječno učestvovalo i do 12 osoba. Najveći značaj ove aktivnosti ogleda se u pružanju prilike našoj zajednici da se međusobno upozna, podrži  i osnaži, kako bismo bili i bile u mogućnosti da se izborimo za prihvatanje i slobodu u svojoj sredini ali i u društvu - naglasila je Đurišić.

Programska asistentkinja u zagovaranju u Asocijaciji Spektra, Milica Prelević, kazala je da je u okviru projekta realizovano deset edukativnh radionica o rodu, polu, rodnim ulogama u srednjim školama na Cetinju, u Kolašinu, Podgorici i Kotoru kojima je prisustvovalo 184 učenika i učenice.

- Djeca su različito reagovala i to je u redu, a naš cilj je da im osim alata senzibilnosti pružimo alate rezistencije - kazala je Prelević.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:15