/ Фото: Илустрација
24/11/2021 u 18:44 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oпасни снус користе и основци

На трафикама и на бензинским пумпама у Подгорици снус се продаје по цијени од пет од седам еура

Директорица Центра за промоцију здравља у Институту за јавно здравље Агима Љаљевић казала је за "Дан" да је неопходно хитно допунити Закон о ограничењу употребе дуванских производа, како би се међу малољетницима контролисала продаја дуванског приозвода снус.

Она је поновила да су досадашња истраживања доказала да се коришћењем снуса ефекат никотина на централни нервни систем остваруjе као и приликом коришћења психоактивних супстанци какве су хероин и кокаин (ствара еуфориjу, будност, убрзава пулс, угрожава функциjе виталних органа…).

image

Љаљевић

Фото: ИЈЗ

У члану 4 Закона о ограничењу употребе дуванских производа прописано је да је дуван за шмркање бездимни дувански производ коjи може да се употребљава удисањем путем носа и да је конзумирање забрањено за млађе од 18 година.

Цијена од пет до седам еура

На трафикама, у малопродајним објектима и на бензинским пумпама у Подгорици снус се продаје по цијени од пет од седам еура.

Овај прах, који се продаје као дувански производ нашли смо у два од укупно пет малопродајних објеката које смо обишли.

У три су нам казали да су све продали, те да очекују нову испоруку.

Љаљевићева је казала да је снус доступан младима и због његове релативно ниске циjене.

– Осим циjене, за популаризациjу употребе снуса одговорни су и утицаjи окружења, коjи су снажни, те jе због потреба младих да се докажу у друштву све распрострањениjа његова употреба – каже Љаљевићева.

Надзор над спровођењем Закона о ограничењу употребе дуванских производа врши Министарствo здравља.

– Продаjу и употребу снуса jе потребно контролисати, како jе одређено према Закону о ограничењу употребе дуванских производа, коjи третира нове дуванске производе и строго регулише њихово стављање у промет. Нажалост, оно што представља додатни проблем и представља разлог за поjачану контролу употребе снуса, jесте то што се све чешће користи и од стране основаца из разлога радозналости и жеље за имитирањем понашања других. Као што jе наведено, оваj производ се третира у групи нових дуванских производа, а продаjу и дистрибуциjу регулише Закон о ограничењу употребе дуванских производа. Важно jе истаћи да наведени закон забрањуjе продаjу свих дуванских производа лицима млађим од 18 година. Иако ово ниjе дувански производ, његова употреба jе одскора актуелизована, те због тога што досад нијесмо имали проблем с регулисањем промета снуса, ниjе било прилика за анализирање примjене наведених законских одредби у пракси. Неопходно jе што приjе иницирати дефинисање законских одредби кроз додатке, коjи ће се конкретно односити на промет снуса и значаjно директниjе и свеобухватниjе, надлежним инспекциjским органима, контролисати доступност (мjеста продаjе, начине достављања и слично) и могућност продаjе ових производа малољетницима. Истраживања показуjу да се дувански производи врло често продаjу малољетницима и да се продавци "правдаjу" да нијесу у позициjи да контролишу стварну старост купаца. Међутим, иако су сва продаjна мjеста jасно обиљежана упозорењима да jе забрањена продаjа дуванских производа малољетницима, нериjетко се дешава да се исти продаjу дjеци – истиче Љаљевићева.

Она каже да с обзиром на то да jе више пута истакнуто да jе употреба снуса потпуно нова поjава, коjа jе код одраслих изазвана настоjањима да се на неки начин избjегну ограничаваjуће одредбе Закона на jавним мjестима, код млађих jе то наjчешће због имитирања понашања вршњака или стариjих другова.

– Последња истраживања о употреби дуванских производа коjа су рађена приjе 2-4 године су указивала на незнатан броj младих коjи користе неке од нових дуванских производа, а притом готово нико ниjе представио да користи снус. Садашња искуства нам указуjу на другачиjу праксу, па jе самим тим и за очекивати да ће нова истраживања о распрострањености употребе дувансих производа међу дjецом и младима резултирати другачиjим подацима – каже Љаљевићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:56